Vyhľadávanie:

Ceny Jánovi Peržeľovi a výskumnému tímu Jozefa Bilého

Ceny Jánovi Peržeľovi a výskumnému tímu Jozefa Bilého

Deň mesta Košice už po štrnásty raz patril aj oceňovaniu obyvateľov mesta

Oslavy Dňa mesta Košice sú neodmysliteľne späté s udeľovaním cien mesta Košice a cien primátora mesta Košice jednotlivcom a kolektívom, ktorí sa charakterom života a vykonávanou prácou významne pričinili o rozvoj mesta a šíria jeho dobré meno. Slávnostný akt sa tohto roku, v ktorom si pripomíname už 639. výročie udelenia erbovej listiny panovníkom Ľudovítom Veľkým Košiciam, ako prvému mestu v Európe, uskutočnil v stredu, 7. mája, pred budovou Štátneho divadla Košice. Účastníkmi dobovej slávnosti, počas ktorej si prevzali desiati jednotlivci a tri kolektívy Cenu mesta Košice, 14 jednotlivci a tri kolektívy Cenu primátora mesta Košice a Plaketu primátora mesta Košice, boli osobnosti politického, spoločenského a verejného života Slovenska a Košíc. Svedkami dekorovania, pri ktorom prevzali ceny aj zamestnanci oceliarskej spoločnosti, boli tiež prezident U. S. Steel Košice George F. Babcoke, viceprezidenti William C. King a Patrick J. Mullarkey s manželkami.

Prínos ocenených pre spoločnosť vyzdvihol v príhovore primátor Košíc František Knapík. "Sú našou hrdosťou, povzbudzujú nás k vlastným métam a cieľom, sú klenotmi, ktoré reprezentujú naše mesto a ktoré je potrebné ctiť si a vážiť," povedal okrem iného. "Prácou, ochotou pomôcť, snahou prekonávať limity, tvorivosťou sú ocenení," zdôraznil, "inšpiráciou pre mladých a dôkazom, že práca má zmysel a prináša ovocie." Primátor sa tiež poďakoval všetkým, ktorí ocenených podporili a podporujú v ich celoživotnom úsilí.

Cenu mesta Košice prevzal vedúci oddelenia servis ľudských zdrojov vedenia spoločnosti U. S. Steel Košice Ján Peržeľ. V hute odpracoval 40 rokov. Bol pri zrode sociálnej politiky spoločnosti a pri zrode zdravotnej poisťovne Sideria, DDP Stabilita a členom ich samosprávnych orgánov. Poslanci mestského zastupiteľstva schválili cenu pre nášho kolegu aj za jeho angažovanosť v spoločenskom živote. J. Peržeľ je pravidelným účastníkom benefičných aukcií obrazov na podporu hendikepovaných detí, bol spoluzakladateľom Združenia nezávislých výtvarníkov Slovenska v Košiciach, je iniciátorom a organizátorom niekoľkých maliarskych a sochárskych sympózií. Pracoval vo futbalovom hnutí - bol prezidentom 1. FC a členom Slovenského futbalového zväzu, členom TJ VSŽ a členom výboru ľahkoatletického oddielu. Stál pri vzniku Nadácie Matice slovenskej a už viac ako desať rokov je členom jej správnej rady. Je spoluzakladateľom Klubu Zemplínčanov v Košiciach, od roku 1995 je jeho viceprezidentom a spoluautorom projektov v rámci projektu Košice - európske hlavné mesto kultúry.

Tím výskumníkov U. S. Steel Košice pod vedením Jozefa Bilého získal Cenu primátora mesta Košice za prínos k ochrane životného prostredia v oblasti vývoja a implementácie environmentálne neškodných povrchových protikoróznych úprav plechov. Kolektív v zložení Jozef Bilý, František Hollý, Viera Kohouteková, Vanda Tomková a Juraj Graban sa pričinili o to, že od 1. septembra 2006 vyrába USSK všetky pozinkované plechy bez pasivačných roztokov na báze šesťmocného chrómu. S výsledkami ich práce sa stretávame pri výrobkoch bielej techniky, spotrebného materiálu, v automobilovom i stavebnom priemysle.

Kolektív je multidisciplinárny, pozostáva z vysokokvalifikovaných vedcov, technikov a robotníkov, pričom úloha každého z členov je nezastupiteľná. Podstatou úspechu je vzájomný rešpekt k práci iného, vzájomná úcta, dobrá a otvorená komunikácia. Viac o ocenených železiaroch v niektorom z nasledujúcich vydaní Ocele východu.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...