Vyhľadávanie:

Chcú zvýšiť záujem verejnosti o ochranu prírody

Chcú zvýšiť záujem verejnosti o ochranu prírody

Projekt zoologických záhrad v Košiciach a Miškolci je vo finále

Spoločný projekt zoologických záhrad v Košiciach a maďarskom Miškolci, financovaný Európskou úniou, je už vo finále. Minulý týždeň vo štvrtok, 7. februára, ho zástupcovia oboch strán predstavili verejnosti na workshope. Projekt pod názvom Kooperácia zoologických záhrad na obidvoch stranách hranice a zvýšenie povedomia v oblasti ochrany prírody začali realizovať v októbri 2006, jeho ukončenie naplánovali na marec 2008. Európska únia ho podporila nenávratným príspevkom vo výške 2,5 milióna korún.

"Cieľ projektu bol jasný. Chceli sme návštevníkom našich zoologických záhrad, malým i tým skôr narodeným," konštatoval riaditeľ košickej ZOO Štefan Kollár, "ukázať, prostredníctvom materiálov, ktoré počas projektu vznikli, aké možnosti na oddych a spoznávanie fauny naše ZOO ponúkajú. Pevne verím, že budeme v spolupráci s naším maďarským partnerom pokračovať, a to nielen pri zvyšovaní povedomia verejnosti v oblasti ochrany prírody. Plánujeme našu spoluprácu zintenzívniť i na úseku chovateľstva a ošetrovateľstva. Nápomocní si chceme byť tiež pri výmene zvierat."

Výsledkom jeden a pol ročného snaženia oboch partnerov je celý rad aktivít a informačných materiálov v trojjazyčnej mutácii. DVD film Štyri ročné obdobia v ZOO Košice a ZOO Miškolc má priblížiť verejnosti rozmanitosť a etológiu partnerských zoologických záhrad počas roka, fotoalbum, ktorý je určený predovšetkým žiakom základných škôl, zasa poskytuje zaujímavé snímky zo života zvierat. Leporelo i publikácia Každý deň ťa očakávam v ZOO majú prispieť k väčšej informovanosti obyvateľov, zviditeľniť ZOO i partnerské mestá na oboch stranách hranice. Prehĺbeniu vedomostí školákov v rámci environmentálnej výchovy majú napomôcť pracovné listy, s ktorými už dnes v niektorých školách pracujú. Projekt rieši aj nový informačný systém v košickej ZOO, kde bol tiež vybudovaný náučný chodník s panelmi, na ktorých sú znázornené zvieratá spolu s popismi o ich výskyte a živote.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...