Vyhľadávanie:

Cítim, že životu musím splatiť dlh

Cítim, že životu musím splatiť dlh

Hovoríme s Andrejom Kiskom, zakladateľom Dobrého anjela

Úspešný podnikateľ, autor mnohých projektov a v neposlednom rade skvelý človek s dobrým srdcom. Taký je Andrej Kiska. V roku 2006 založil s priateľom Igorom Brossmannom Dobrého anjela, ktorý sa za tú dobu stal u nás najúspešnejšou nefiremnou charitatívnou organizáciou. Po skončení vysokej školy istý čas skúšal šťastie aj v Amerike a hoci neuspel, veľa sa tam naučil. Po návrate domov začal podnikať. Stál za zrodom dvoch významných splátkových spoločností Triangel a Quatro, ktoré sa nakoniec rozhodol predať, i keď boli ziskové.

Viedli ho k tomu životné skúsenosti a presvedčenie, že od života nesmieme len prijímať, ale aj dávať. A tak značnú časť finančných prostriedkov, získaných z predaja svojich spoločností, venoval Dobrému anjelovi, ktorý pomáha ľudom v rodinách s vážnymi chorobami.

S Andrejom Kiskom, ktorého pozvala ženská sieť U. S. Steel Košice Women's Network, sme sa mali možnosť stretnúť minulý týždeň na prednáške o Dobrom anjelovi. Porozprával nielen o svojej charitatívnej organizácii, ale priblížil aj svoj životný príbeh. S poslucháčmi sa podelil o získané skúsenosti, ktoré rozdelil do dvoch základných kategórií : Tri manažérske skúsenosti - 1. pozerajte sa päť rokov dopredu, 2. príležitosť sa často nachádza v slepých uličkách, 3. nepodceňujte emócie. Tri ľudské skúsenosti - 1. peniaze nenaplnia zmysel života, 2. zisk sa tvorí dávaním, 3. empatia a pokora nepatria len do charity. Po prednáške poskytol rozhovor pre Oceľ východu.

· S kolegom Igorom Brossmannom ste v roku 2006 založili neziskovú organizáciu Dobrý anjel. Ako vznikla táto myšlienka?

Už dlhšie som cítil, že životu musím splatiť dlh. Po predaji splátkových spoločností Triangel a Quatro som sa rozhodol venovať zvyšok života charite. Spolu s Igorom Brossmannom, ktorý si tiež potreboval oddýchnuť od biznisu, sme veľa rozmýšľali nad tým, ako a komu pomáhať a ako to celé zorganizovať. Napokon sme sa zhodli, že budeme pomáhať rodinám s deťmi, kde jeden z rodičov alebo dieťa majú onkologické ochorenie. Cítili sme, že toto je ten smer, kde by naša pomoc mohla byť najúčinnejšia a najpotrebnejšia. Keď vstúpite do rodiny, kde má dieťa rakovinu, pocítite ako "nespravodlivý" dokáže byť život.

· Aké komplikácie vás na začiatku postretli?

Asi najviac nás prekvapila nedôvera lekárov.

· Môžete stručne opísať ako Dobrý anjel funguje?

Dobrý anjel pomáha rodinám s deťmi, kde je niekto chorý na rakovinu alebo dieťa trpí na inú zákernú chorobu a kde táto choroba dostala rodinu do finančnej tiesne. Cieľom systému je, aby takéto rodiny dostávali pravidelnú mesačnú finančnú výpomoc okolo 100 eur. Darcovia, Dobrí anjeli, prispievajú pravidelne každý mesiac ľubovoľnou čiastkou a ich peniaze prerozdeľujeme chorým každý mesiac do posledného centu. Každý Dobrý anjel získa prístup na svoj anjelský účet, kde presne vidí, komu jeho príspevok pomohol.

· Koľko peňazí sa vám doteraz podarilo vyzbierať?
Od septembra 2006, keď Dobrý anjel vznikol, je to už viac ako 13 miliónov eur. Rovnakú sumu sme do posledného centu prerozdelili medzi rodiny chorých. V súčasnosti mesačne prerozdeľujeme okolo 320 000 eur.

· Koľko rodín podporujete?

Doteraz sme pomohli približne 4 500 rodinám. Priamo z Košíc je to 150 rodín.

· Nestretli ste sa s pokusmi o zneužitie príspevku ?

Pri takom počte rodín sa ojedinelé zlyhanie nedá vylúčiť, ale naše pravidlá sú tak jasne stanovené a transparentnosť tak strážená, že sa u nás zneužívanie nedeje. Žiadosť musí okrem iného obsahovať pečiatku a potvrdenie lekára, ktorý rodinu pozná, a to sa opakuje každých šesť mesiacov. Každý Dobrý anjel má zároveň možnosť neustá­le kontrolovať, komu sme jeho príspevok poslali.

· Aké máte ciele s Dobrým Anjelom do budúcnosti?

Najdôležitejšia úloha, ktorú som si na tento rok stanovil, je zabezpečiť dlhodobé financovanie réžie Dobrého anjela. Princíp, podľa ktorého absolútne všetky peniaze darcov dostanú trpiace rodiny, by som nechcel nikdy opustiť. Pri založení organizácie som zo svojich súkromných peňazí dal na financovanie réžie jeden milión eur. Tieto peniaze sa pomaly míňajú. Postupne oslovujem úspešných ľudí, aby mi do budúcna pomohli organizáciu financovať. Našťastie sa pár partnerov Dobrého anjela už našlo. A hľadám ďalej.

· Angažujú sa v projekte iba jednotlivci, alebo aj firmy? A ako?
Dobrého anjela podporuje niekoľko organizácií, za čo sme im veľmi vďační. Médiá nám pomáhajú s kampaňami poskytnutím priestoru na komunikáciu. VÚB banka, Orange a Telekom nám už dlhoročne pomáhajú hľadať Dobrých anjelov v radoch svojich klientov a mnoho organizácií Dobrému anjelovi alebo rodinám, ktorým pomáhame, výhodne poskytuje svoje služby a výrobky.

· Napísali ste knihu Cesta manažéra z pekla. Prečo ste sa ju rozhodli napísať a komu je určená?
Už dlhšie som v sebe riešil otázku spravodlivosti tohto sveta. Ako je to, že jeden má všetko a druhý nič. Zároveň som cítil túžbu podeliť sa so skúsenosťami z filantropie s úspešnými ľuďmi, ktorí chcú pomáhať, len nevedia ako na to.

· Nedávno ste získali cenu Krištáľové krídlo pre najlepšieho filantropa za uplynulý rok. Čo pre vás táto cena znamená?
Táto cena nebola v prvom rade určená mne, ale Dobrým anjelom, ktorí sa pravidelne podelia o časť svojho príjmu s rodinami chorých. Je to ocenenie ich solidárnosti a dobroty.

· Tvrdíte, že mnoho nadpriemerne zarábajúcich ľudí pociťuje nedostatok šťastia. Ako je to s vami? Považujete sa za šťastného človeka?
Dennodenný kontakt s ľudským utrpením a s utrpením práve tých najzraniteľnejších - detí, ma utvrdzuje v tom, že som sa pred rokmi správne rozhodol. Tieto rodiny túto pomoc tak veľmi potrebujú. Som šťastný, že Dobrý anjel im aspoň­ jeden z veľkých problémov, s ktorými sa stretávajú, pomôže riešiť. Životy nevieme zachrániť, od toho sú lekári, ale pomôcť môžeme. A mňa tento pocit veľmi napĺňa.

· Čo by ste chceli ešte v živote dosiahnuť?

Mám v hlave ešte viacero iných projektov s cieľom pomáhať. Som človek, ktorý rád vymýšľa niečo nové a v neziskovom sektore je na to veľký priestor. Ale môj najväčší sen, ktorého sa neviem vzdať, je postaviť špičkovú detskú nemocnicu.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...