Vyhľadávanie:

Čo by ste mali vedieť

Čo by ste mali vedieť

Nový koronavírus zvyšuje dôležitosť správnej hygieny

Čo je to koronavírus a odkiaľ pochádza?

Koronavírusy sú veľká skupina vírusov, ktoré sa vyskytujú u zvierat aj u ľudí. Nákaza u ľudí môže spôsobiť rôzne ochorenia – od miernej nádchy až po ťažké ochorenia typu SARS alebo MERS. Koronavírus (2019-nCoV) je nový typ koronavírusu, ktorý sa predtým u ľudí nevyskytoval; prvý výskyt u človeka bol hlásený v decembri 2019 v provincii Wuhan v Číne. Predpokladá sa, že prameňom nákazy sú zvieratá na trhu v čínskom meste Wu-chan, že  sa ľudia nakazili kontaktom so živými zvieratami, ktoré sa predávajú aj na spomenutom trhu. Zatiaľ nie je presne isté, z akého zvieraťa môže nákaza pochádzať. Vo všeobecnosti však pôvodcom koronavírusu môžu byť kurčatá, ošípané, hovädzí dobytok, či dokonca mačky alebo psy, ale aj hady a netopiere.

Aké sú prejavy ochorenia novým koronavírusom?

Nákaza novým koronavírusom 2019-nCoV môže vyvolať mierne ochorenie zahŕňajúce nádchu, bolesti hrdla, kašeľ a horúčku. Príznaky sú podobné chrípke alebo iným vírusovým ochoreniam. U niektorých ľudí môže spôsobiť ťažkosti s dýchaním a zápal pľúc. V zriedkavých prípadoch môže byť ochorenie smrteľné. Starší ľudia a ľudia s pridruženými ochoreniami (napr. ochorenia srdca, cukrovka) môžu byť náchylnejší na závažnejší priebeh ochorenia.

Kde sa nový koronavírus vyskytuje a ako sa šíri?

V súčasnosti (k 10. 2. 2020)  je registrovaných vyše 40 000 prípadov nákazy novým koronavírusom prevažne v Číne, aj keď sporadické prípady sa vyskytujú aj v iných krajinách, zväčša u cestujúcich z Číny (z provincie Wuhan). Na Slovensku doteraz nebol zaznamenaný potvrdený prípad ochorenia vyvolaného 2019-nCoV. Vzhľadom na súčasné možnosti cestovania sa nedá vylúčiť zanesenie nového koronavírusu na naše územie. Vírus sa šíri primárne kontaktom s nakazenou osobou a následne kvapôčkovou infekciou pri kýchaní, kašlaní. Je veľmi dôležité dodržiavať správne pravidlá pri kašlaní a kýchaní – kašlať a kýchať do zohnutého lakťa alebo do papierovej vreckovky, ktorú treba potom vyhodiť do koša. Veľmi dôležité je pravidelne si umývať ruky mydlom a vodou.

Aká dlhá je inkubačná doba?

Inkubačná doba je čas od získania infekcie do objavenia sa prvých príznakov ochorenia. Podľa súčasných poznatkov je inkubačná doba do 14 dní.

Ako sa môžem chrániť pred nákazou?

 Dodržiavajte základné pravidlá hygieny – pravidelne (aj keď nie sú znečistené) si umývajte ruky mydlom a tečúcou vodou. V prípade. že nemáte prístup k vode a mydlu, použite dezinfekčný gél s obsahom alkoholu.
Prečo? Umývanie rúk eliminuje vírus na rukách.
Držte si odstup od iných osôb  (aspoň 1 meter), obzvlášť keď tieto osoby kašlú, kýchajú alebo majú teplotu. Ak ste chorý, zostaňte doma.
Prečo? Pri kašlaní alebo kýchaní dochádza k uvoľneniu kvapôčok s vírusom do prostredia. Ak ste príliš blízko, môžete tieto kvapôčky vdýchnuť.
Nedotýkajte sa očí, nosa a úst. Pravidelne čistite predmety a povrchy, ktorých sa často dotýkate.
Prečo? Ruky sa dotýkajú mnohých predmetov, ktoré môžu obsahovať vírus. Ak sa dotknete očí nosa alebo úst kontaminovanými  rukami, môžete preniesť vírus na seba.
Vyhýbajte sa nechránenému kontaktu s divými alebo hospodárskymi zvieratami.
Ak máte mierne ochorenie dýchacích ciest, dodržiavajte základné pravidlá hygieny rúk, kašlania a kýchania. Zostaňte doma, až kým sa neuzdravíte.
Ak ste cestovali v nedávnom období do Číny alebo boli v kontakte s osobou s dýchacími ťažkosťami cestujúcou nedávno z Číny, kontrolujte si počas 14 dní svoj zdravotný stav. Ak máte teplotu, kašeľ a ťažkosti s dýchaním, (najskôr telefonicky pred návštevou) kontaktujte svojho ošetrujúceho lekára a informujte ho o svojej nedávnej ceste.

 Mám nosiť na svoju ochranu rúško?

V oblasti, kde nový koronavírus nebol zaznamenaný, nosenie ochranného rúška alebo respirátora nie je potrebné. Rúško môžete použiť v nasledovných situáciách:

 Ak ste chorý –  keď sami kašlete alebo kýchate, použite rúško, aby ste znížili riziko nakazenia ostatných. Ak ste chorý, zostaňte doma.

 Ak ste zdravý, nosenie rúška sa nevyžaduje. Ak máte obavy, môžete ho nosiť preventívne v prípadoch častého blízkeho kontaktu (<1.5-2 metre) s väčším množstvom ľudí v oblasti so zvýšeným výskytom 2019-nCoV. Rúško samo však nezabráni šíreniu infekcie a musí byť kombinované s ostatnými preventívnymi opatreniami – správnou hygienou rúk a odstupom od chorých ľudí.

 Ako dlho vírus prežíva na predmetoch?

Predbežné informácie naznačujú, že vírus môže prežiť na predmetoch niekoľko hodín. Bežné dezinfekčné prostriedky vírus ničia a zabraňujú prenosu infekcie.

 Môže mi v prevencii proti novému koronavírusu pomôcť očkovanie proti chrípke?

Očkovanie proti chrípke je vhodné. Nechráni síce pred novým koronavírusom, ale chráni pred chrípkou počas prebiehajúcej chrípkovej sezóny. Ak by človek ochorel na infekciu vyvolanú koronavírusom, ďalšie ochorenie prebiehajúce súbežne znamená vysoké riziko komplikácií.

 Existuje nejaký liek na liečbu nového koronavírusu?

V súčasnosti neexistuje žiadny liek alebo vakcína na prevenciu alebo liečbu nového koronavírusu. Liečba je zameraná na odstránenie príznakov ochorenia (kašeľ, kýchanie, teplota). V súčasnosti prebieha vývoj a testovanie niekoľkých liekov.

 Cestujem do zahraničia – je to bezpečné?

V súčasnosti sa neodporúča cestovať do Číny. Ak cestujete, skontrolujte si pred cestou aktuálne odporúčania do vašej destinácie na stránke Ministerstva za­hraničných vecí SR (www.mzv.sk) alebo na stránke Amerického centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (www.cdc.gov).

Pri cestovaní dodržujte nasledovné odporúčania:

 Ak ste chorý, necestujte.

 Vyhýbajte sa kontaktu s chorými ľuďmi, dajte sa zaočkovať proti chrípke.

 Dodržiavajte spomínané pravidlá hygieny.

 Kde môžem získať viac informácii?

Situácia sa neustále vyvíja a  odporúčania sa môžu meniť. Viac aktuálnych informácií môžete získať na stránkach Úradu verejného zdravotníctva SR (http://www.uvzsr.sk), stránke Svetovej zdravotníckej organizácie (www.who.int) alebo Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (www.ecdc.europa.eu).

Viac o novom koronavíruse sa môžete tiež dozvedieť  telefonicky  na ÚVZSR na čísle 0917 222 682 alebo 0918 389 841, pripadne v čase od 7:00-19:00 na infolinke Nemocnice Šaca (55) 7423 111 (v menu vyberte voľbu č. 7)

Viac informácií  o novom koronavíruse tiež nájdete na  intranete, v sekcii Cestovateľský portál.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...