Vyhľadávanie:

Čo ponúkne Steel Park

Čo ponúkne Steel Park

Zo zákulisia Kreatívnej fabriky

V Kasárňach/Kulturparku na Kukučínovej ulici v Košiciach rastie zábavné technické centrum Steel Park - Kreatívna fabrika. Neobvyklá expozícia v Košiciach, ktoré sú v tomto roku európskym hlavným mestom kultúry, vtiahne najmä detských návštevníkov do prostredia továrne a ponúkne im interaktívne hranie sa. Realitou sa stáva vďaka intenzívnej a jedinečnej spolupráci garanta projektu - spoločnosti U. S. Steel Košice s Technickou univerzitou v Košiciach, Univerzitou P. J. Šafárika v Košiciach a pracoviskami Slovenskej akadémie vied v Košiciach a vďaka spoločnému zámeru - spopularizovať medzi deťmi a mladými ľuďmi príťažlivou, nezvyklou a kreatívnou formou svet techniky a technológií.

Čo v kreatívnej fabrike, ktorej budova je v súčasnosti v rukách stavbárov, návštevníci po jej dokončení nájdu? Načrtneme aspoň zopár základných informácií. Výstava ponúkne školákom od siedmich rokov príbeh ocele, na začiatku ktorého stojí ťažba surovín, v strede valcovanie plechov a na jeho konci hotové výrobky - autá. Na deti tu bude okrem zábavy čakať mnoho poučenia a desiatky interaktívnych exponátov. To všetko na troch podlažiach.

Prvé podlažie je vstupom do fabriky. Tu si okrem iného vyskúšajú hru na virtuálnej periodickej tabuľke prvkov, či robotický lis na plechovky. K hlavným atrakciám bude patriť interaktívne pieskovisko alebo geologický vrták. A nebude chýbať ani mechanický výťah, ktorým sa dostanú na druhé podlažie.

Na druhom podlaží nájdu rôzne exponáty s prvkami bezpečnostnej a environmentálnej zodpovednosti. Zastavia sa pri virtuálnej vysokej peci, konvertore, "absolvujú" výrobný proces v teplej valcovni a galvanizáciu plechov. Vyskúšajú si tiež separáciu železného odpadu pomocou elektromagnetického žeriavu, oboznámia sa s interaktívnymi exponátmi zameranými na magnetizmus a pomocou lezeckej lávky sa dostanú na tretie podlažie.

V priestore tretieho podlažia bude lis na autíčka a naplánované je zariadenie s vyrezávačkou, na ktorej si deti urobia vlastné nálepky na dotvorenie vylisovaného autíčka. Návštevníci sa na ňom stretnú aj s modernými pracoviskami a technológiami, ktoré využívajú oceľ. Výrazne sa tu bude pracovať s robotikou a 3D technológiami. Na interaktívnom dotykovom paneli si deti budú môcť zahrať hru Hľadajme oceľ.

Postupne poodhalíme zo zákulisia Steel Parku - Kreatívnej fabriky oveľa viac. Aj prostredníctvom rozhovorov s ľuďmi, ktorí stoja za jej zrodom. A určite podrobnejšie priblížime aj najzaujímavejšie exponáty a ich tvorcov.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...