Vyhľadávanie:

Čo skrýva Orechová slávnosť

Čo skrýva Orechová slávnosť

Príbehy Kataríny E. Čániovej a kresby Jany Šlosárovej pre chvíle pohody

Zažili ste už niekedy orechovú slávnosť? Že nie? Ak si kúpite literárnu prvotinu Kataríny Evy Čániovej s rovnomenným názvom, dotvorenú farebnými obrázkami výtvarníčky Jany Šlosárovej, privítajú vás na nej ako hosťa. Stanete sa súčasťou autorkinho sveta, v ktorom nechýbajú veci, jej najbližší a ľudia, ktorých miluje a bez ktorých by jej život nebol tým, čím je. Vtip, humor a bohatosť kompozícií ilustrácií našej kolegyne (Jana je grafičkou Ocele východu a členkou tímu Vonkajších vzťahov) vypovedajú nielen o jej bohatom vnútornom živote, ale dávajú príbehom aj ďalší rozmer. Tandemu dvoch dám sa podarilo dielko, ktoré vás osloví na prvý i druhý pohľad.

"Inšpiratívne príbehy zo života o vzťahoch k ľuďom a sebe," hovorí Katarína Eva Čániová, niekdajšia novinárka, dnes motivátorka, známa z mediálnej a prezentačnej sféry, "vznikali postupne sedem rokov. Dvadsaťšesť príbehov hovorí o zmenách, ktoré človek hľadá, aby objavil, že ich nosí v sebe."

Príbehy, alebo skôr postrehy z každodenného života, hovoria s láskou o rodine, kolegoch a priateľoch, ale i prírode. Dodávajú jej silu a motivujú byť inou, robiť veci a skutky s nadšením. Viac pre druhých ako pre seba.

Pohodovú prechádzku v knihe oživuje päťdesiat ilustrácií Jany Šlosárovej. "Väčšina obrázkov vznikla ešte skôr, než ma oslovila autorka knihy, či by som jej ju neilustrovala. Samu ma prekvapilo, ako ´sadli´ k príbehom. Možno preto, že námet pre ne čerpám zo života, zobrazujú skutočných ľudí. Nájdu sa v nich, samozrejme s istou dávkou zveličenia, moji priatelia, rodina, ale i kolegovia."

Prvé otvorenie knižky sa uskutočnilo v kruhu priateľov a známych v piatok, 23. marca, o 17. hodine vo Východoslovenskej galérii v Košiciach. A hoci bol ten deň zamračený a rozplakaný, na knižku sa zniesol dážď v podobe prvých jarných kvetov. Symbolickým zlatom príbehy zasypali "otec turistov" Čeněk Čermák, jeden zo zakladateľov košického turistického klubu, s ktorým Katarína Čániová prešliapala stovky kilometrov a manželka prezidenta U. S. Steel Košice Susan Lohrová.

Knižku Orechová slávnosť vydali v náklade tisíc kusov a nájdete ju aj v niektorých košických kníhkupectvách.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...