Vyhľadávanie:

Črtá sa príchod ďalších zahraničných investorov

Črtá sa príchod ďalších zahraničných investorov

EDC usporiadalo už štvrtú roadshow do Severnej Ameriky

Centrum ekonomického rozvoja U. S. Steel Košice zorganizovalo v poradí už štvrtú severoamerickú roadshow. Investičné turné do USA a Kanady, ktoré sa uskutočnilo od 11. do 15. apríla tohto roku, prinieslo podľa slov riaditeľa EDC a generálneho manažéra pre regionálny rozvoj Juraja Augustína nielen nové kontakty s americkými a kanadskými podnikateľmi, ale predovšetkým reálnu šancu, že sa podarí niektorých z nich na východ Slovenska pritiahnuť.

"V rámci investičného turné sme pripravili a uskutočnili štyri pracovné semináre, na ktorých sme sa stretli v New Yorku, Chicagu, Toronte a Montreale dovedna so 49 reprezentantmi 33 spoločností. Boli medzi nimi aj zástupcovia firiem, ktoré majú v Európe rôzne investičné zámery. Po spoločnej diskusii, predstavení projektov a vzhľadom na záujem, ktorý účastníci seminárov prejavili, možno predpokladať, že pätnásť až šestnásť spoločností najmä z USA, ale aj Kanady, patrí medzi potencionálnych investorov. Niektoré z nich už na seminároch prezentovali svoj záujem prísť do nášho regiónu na pracovnú návštevu."

V tíme EDC nechýbali tak, ako aj počas predchádzajúcich roadshow, reprezentanti firiem s bohatými skúsenosťami vo finančnej a právnej oblasti a ani bývalý veľvyslanec USA v SR Ralph Johnson, ktorý potencionálnych investorov zo svojho pohľadu informoval o tom, akými rýchlymi zmenami Slovensko v poslednom období prešlo a aké je tu žičlivé podnikateľské prostredie. Členom skupiny bol tiež riaditeľ Corporate Communication Kenneth Julian, zástupca americkej spoločnosti Harsco, ktorá na východe Slovenska už zapustila svoje korene. Jeho prezentácia, v ktorej sa zameral na úspech, ktorý spoločnosť Harsco na Slovensku zaznamenala i na kladnú zmenu podnikateľského prostredia, zapôsobila veľmi pozitívne.

Potencionálni investori podľa vyjadrenia Juraja Augustína kládli na seminároch veľmi cielené až detailné otázky týkajúce sa rôznych oblastí vrátane daňových záležitostí. "Obsadenie" amerických a kanadských firiem bolo rôznorodé. Pozvanie na semináre prijali zástupcovia spoločností, ktoré uvažujú o premiestnení svojich výrobných kapacít na východ Slovenska, firiem, zameraných na inžinierske činnosti, takých, ktoré spracovávajú produkty U. S. Steel Košice, ale aj podnikajúcich v oblasti hotelierstva, zdravotníctva a leteckej dopravy.

"Je dosť pravdepodobné, že už v lete tohto roka oznámime rozhodnutie jednej alebo dvoch firiem usadiť sa v našom regióne," konštatoval Juraj Augustín.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...