Vyhľadávanie:

Čuk a Gek sa majú k svetu

Čuk a Gek sa majú k svetu

Tulenie mláďatá prišli privítať tisíce ľudí

Had parkujúcich áut nemal konca kraja. Krútil sa od posledného kavečianskeho domu až k parkovisku pri zoologickej záhrade. Desiatky šoférov odklonili policajti na bočnú poľnú cestu, ale i tak to nestačilo. Áut pribúdalo a pribúdalo. Aj neskoro popoludní. Taký nával tu už dávno nezažili. Bodaj by aj nie. Vyšlo i počasie. Ako na objednávku. Tisíce ľudí prišli v nedeľu 1. apríla do košickej zoologickej záhrady privítať párik rozkošných tuleňov sivých, ktoré rozšírili zástupcov tunajšej fauny. Dve zvieratká, ktoré nie sú náročné na vonkajšie klimatické podmienky, sa začali v novom prostredí udomácňovať koncom vlaňajšieho roka, keď vedenie ZOO využilo ponuku z českého Chomutova na ich chov. Výstavba chovného zariadenia pre dvoch samčekov plutvonožcov, ktorí dostali mená Čuk a Gek, stála tri milióny korún. Spoločnosť U. S. Steel Košice prispela rovným miliónom...

"Aha, čo som nakreslil," chválil sa vari päťročný Marek Sivák držiac v jednej ruke výkres. "To je tuleň, narastie až do dvoch metrov... a tu má ryby, lebo je iba to," odrecitoval. Nebol sám, kto krátko pred trinástou popoludní prišiel v sprievode rodičov s vlastnoručne namaľovaným výkresom svojho obľúbeného zvieratka do zoologickej záhrady. Organizátor podujatia Privítajme tulenie mláďatá splnil, čo sľúbil, ba pridal aj niečo navyše. Plyšové hračky, ktoré dostala prvá stovka detí za svoje výtvarné dielka - nakoniec sme ich napočítali 328 - minuli sa o niekoľko minút. Ďalších potešila šiltovka či omaľovanky... Ktovie, možno práve jeden z výkresov sa stane motívom reklamnej kampane na ďalšie podujatie, ktoré U. S. Steel Košice venuje deťom. Ak áno, na jej autora bude čakať hodnotná cena - pobyt v detskom tábore.

Pochopiteľne, najrušnejšie bolo okolo bazéna, kde už všetci nedočkavo čakali na slávnostné otvorenie podujatia, pozorujúc pritom hravé tulene. Obecenstvu sa najprv prihovoril riaditeľ ZOO Štefan Kollár, potom i prezident spoločnosti U. S. Steel Košice David H. Lohr, ktorý vyjadril presvedčenie, že v spolupráci s mestom, ale aj inými podnikateľskými subjektmi, sa podarí urobiť z najväčšej zoologickej záhrady aj najlepšiu v Európe. Privítal všetkých, najmä deti, ktorým zaželal, aby našli v ZOO nielen zábavu, ale i priestor na ďalšie vzdelávanie.

Za pomoc a podporu košickej oceliarne pri vybudovaní chovného zariadenia pre tulene, ktoré sa isto stanú lákadlom pre návštevníkov, sa poďakoval primátor mesta František Knapík. "Som veľmi rád, že sa toto dielo podarilo uviesť do života za menej než rok," konštatoval okrem iného. Po odhalení kresby, skrášľujúcej zadnú stenu chovného zariadenia, ktorú rovnako financovala spoločnosť USSK, odovzdal David H. Lohr Štefanovi Kollárovi ďalší dar - symbolický šek na 60 tisíc korún. Poslúžia na zabezpečenie potravy pre Čuka a Geka.

Medzitým, čo sa v prírodnom amfiteátri odohrávalo divadielko pre deti, mnohí z návštevníkov ostali pri bazéne a pokúšali sa urobiť čo najlepší záber z dvoch hviezd nedeľňajšieho popoludnia.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...