Vyhľadávanie:

Cvičná firma boduje v medzinárodnej konkurencii

Cvičná firma boduje v medzinárodnej konkurencii

SOŠ a OU pre žiakov so zrakovým postihnutím v Levoči pripravujú žiakov pre život už vyše 60 rokov

V tesnom susedstve základnej školy pre slabozraké a nevidiace deti, na Námestí Štefana Kluberta č. 1 v Levoči, sídli Stredná odborná škola pre žiakov so zrakovým postihnutím a Odborné učilište pre žiakov so zrakovým postihnutím. Sú to jediné školy svojho druhu na Slovensku. Pripravujú žiakov na prácu v administratíve, pre služby a domáce práce, knihárov, čalúnnikov, košikárov, ale ponúkajú aj dvojročné nadstavbové štúdium pre absolventov učebného odboru technicko-administratívny pracovník. V stredu 20. októbra popoludní, sme zaklopali aj na tieto dvere.

Hostí z Košíc sa už domáci nevedeli dočkať. V spoločenskej miestnosti sa nenašlo ani jedno voľné miesto, prišiel každý, kto mohol. Len čo si Kathleen Babcoková a manželky viceprezidentov Becky Beltzová, Mária Kiraľvargová a Beáta Pitoráková i spisovateľ Peter Karpinský sadli na svoje miesta, rozkrútil sa kolotoč otázok. Každému sa ušla jedna - dve. Deti s prípravou naozaj nezaháľali. Chceli viac vedieť o nahrávaní kníh, o tom, či sú stromčeky prianí aj v Amerike, čo sa hosťkám páči na tejto aktivite, či majú radi Vianoce a čím obdarúvajú svojich najbližších, ale i to, ako sa spisovateľovi spracovávali rozhlasové bakalárske príbehy, koho rád číta a aké rozprávky napísal, vedeli i to, že sa narodil v Gelnici a chceli preto odpoveď na otázku, či sa pri písaní inšpiruje regiónom Spiša a v jeho podaní si vypočuli ukážku z knihy Nanebovzatie.

Paľbu otázok a odpovedí vystriedalo slovo riaditeľky školy Edity Tarajčákovej, ktorá návštevníkom priblížila jej viac ako šesťdesiatročnú históriu. Dodnes ju opustilo už niekoľko generácií absolventov, ktorí sa dobre uplatnili v živote. Pracujú v štátnej i súkromnej sfére. Terajší žiaci svoj talent predviedli v krátkom programe. Nevidomá Janka Kozičková si pripravila peknú báseň, Matúš Marcin zahral na klavíri, prednesom potešil aj Michal Sihelský a spevom Michaela Čajková. I tu, rovnako ako vo vedľajšej základnej škole, zabavil spevom Miro Šmajda. Skupinka fanúšikov ho spomedzi seba len tak ľahko nepustila. Pritiahli ho ku klavíru a tak si s nimi ešte dobrú hodinu po vystúpení hral a spieval...

V učebniach na teoretické a praktické vyučovanie nám medzitým žiaci ukázali, čomu sa venujú a čo dokážu. Jana Nikorovičová, študentka druhého ročníka nadstavbového štúdia odboru technicko - administratívny pracovník sa predstavila ako riaditeľka cvičnej firmy Prúty, s.r.o. Levoča. Na trhu pôsobí už piaty rok. Venuje sa výrobe a predaju prútených výrobkov a nábytku. Darí sa jej veľmi dobre. Samozrejme, nejde o reálnu firmu, ako sme už spomenuli, štrnásť mladých ľudí, z nich dvaja nevidiaci, sa podnikaniu iba učia. Ide im to však veľmi dobre, čo potvrdzujú aj umiestnenia v rôznych súťažiach cvičných firiem. V roku 2006 získali prvé ocenenie na medzinárodnom veľtrhu cvičných firiem v Bratislave za Naj... slogan cvičnej firmy, rok na to 2. miesto v rovnakej súťaži za Najlepší stánok a vlani sa Prúty stali absolútnym víťazom 12. ročníka medzinárodného veľtrhu cvičných firiem, keď uspeli v konkurencii 63 domácich a 23 zahraničných cvičných firiem.

Šikovné ruky nám predviedli i budúci čalúnnici, košikári a knihári. Dokážu veľmi zručne vynoviť staré stoličky, sedacie súpravy, z prútia upliesť košíky rôznych tvarov, vázy, obaly na demižóny, ale i zviazať knihy, vyrobiť na ne pekné obaly, rôzne škatuľky z papiera, kartónu, lepenky či plátna. Nechýba knižnica so študovňou, ktorú postupne menia na on-line knižnicu. V decembri sme tu zas - lúčili sme sa so sympatickým osadenstvom školy. Aj s darčekmi zo stromčeka prianí, ktorými železiari tunajšie deti iste potešia.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...