Vyhľadávanie:

Cyklisti, turisti vitajte v mikroregióne Hornád

Cyklisti, turisti vitajte v mikroregióne Hornád

Priatelia trstenskej prírody opäť urobili kus dobrej roboty

Kopu roboty už urobili členovia i sympatizanti občianskeho združenia Priatelia trstenskej prírody na skrášľovaní oddychového miesta pri Starom Hornáde. Dnes je to v Trstenom pri Hornáde kúsok krásnej prírody, kde je radosť oddychovať. A od minulého roka si ho môžu dosýta užiť aj cyklisti a turisti, ktorí do týchto končín zavítajú. Nesporným plusom projektu Cyklisti, turisti vitajte v mikroregióne Hornád, ktorý grantom vo výške 2 945 eur podporili vlani v rámci programu Spoločne pre región spoločnosť U. S. Steel Košice a Karpatská nadácia je fakt, že zlepšuje životné prostredie, vytvára a skvalitňuje podmienky pre turistiku a aktivizuje k spolupatričnosti a spoluzodpovednosti ľudí v regióne.

"V našom projekte sme sa zamerali na poskytnutie základného servisu pre cyklistov a turistov, ktorí našu obec Trstené pri Hornáde navštívia či už po medzinárodnej cyklotrase, alebo miestnych cyklotrasách. Informačné tabule, ktoré sme vytvorili, obsahujú užitočné informácie o našej dedine, o možnosti občerstvenia, kultúrnych pamiatkach a iných významných miestach, ktoré radno navštíviť a pozrieť. Navyše, obsahujú aj telefónne čísla členov združenia, ktorí sú ochotní poradiť v prípade núdze alebo ak má návštevník záujem o nejakú službu alebo kúpu nejakého miestneho výrobku," konštatoval Rastislav Šelepský z divízneho závodu Oceliareň, ktorý občianske združenie Priatelia trstenskej prírody už niekoľko rokov vedie a na ozrejmenie dodal: "Všetko čo prostredníctvom našich projektov vytvoríme alebo zlepšíme, slúži nielen nám, Trstenčanom, ale všetkým, ktorí do našej obce zavítajú. K Starému Hornádu už nechodia pravidelne oddychovať len domáci, ale vlani tu napríklad pravidelne prichádzali celé triedy žiakov a ich učiteľov zo základnej školy v Čani."

Zámerom projektu bolo nielen zlepšiť možnosti oddychu a informovanosti pre užívateľov cykloturistických chodníkov a trás v okolí Trsteného pri Hornáde. Dobrovoľníci z radov členov a sympatizantov združenia, členov rybárskeho zväzu, telovýchovnej jednoty, žiakov a učiteľov miestnej základnej školy odpracovali spolu vyše 670 dobrovoľníckych hodín aj pri ďalších aktivitách - osadení latríny, ohniska a košov na oddychovom mieste Starý Hornád, usporiadaní regionálneho upratovacieho dňa pod názvom Vyčistime si región, vytvorení systému údržby trávnatých plôch oddychových miest a cykloturistického chodníka či pri propagácii aktivít a výsledkov projektu s cieľom vytvoriť pocit spolupatričnosti a spoluzodpovednosti všetkých obyvateľov za vzhľad regiónu v ktorom žijú. "Ciele projektu sa nám podarilo splniť. Veľmi nás pri tom potešila skutočnosť, že na našu výzvu na usporiadanie regionálneho dobrovoľníckeho dňa Vyčistime si región, zareagovali všetky obce mikroregiónu Hornád. Každá zorganizovala vlastné upratovacie aktivity pre zlepšenie poriadku na verejných priestranstvách a v okolí obce. V budúcnosti budeme v organizovaní tohto podujatia určite pokračovať," uzavrel Rastislav Šelepský.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...