Vyhľadávanie:

Spoločne oživme a prezentujme dedičstvo predkov doma aj v zahraničí

Spoločne oživme a prezentujme dedičstvo predkov doma aj v zahraničí

Aj v Brezovici úspešne realizovali projekt programu Spoločne pre región

V minuloročnom šiestom ročníku grantového programu spoločnosti U. S. Steel Košice a Karpatskej nadácie Spoločne pre región získalo grant na realizáciu verejnoprospešných projektov desať subjektov. Z tritisíc eurovej podpory sa tešili aj v obci Brezovica. Sen tamojších milovníkov folklórneho umenia a ľudovej kultúry o uchovávaní miestnych tradícií mohol začať nadobúdať reálne kontúry.

"Našim zámerom bolo oživiť kultúrne dedičstvo našich predkov, priblížiť mladým ľuďom folklór a tradície našej obce a prezentovať ich doma aj v zahraničí. Aj preto sa po dlhšej odmlke v Brezovici opäť sformoval Folklórny súbor Brezovičan. Chlapi nám však trochu vyrástli a potrebovali nové kroje," priblížil pozadie projektu starosta Brezovice Jozef Hodoši. Žiadosť o príspevok na ich zadováženie obecné zastupiteľstvo odobrilo, no splnenie zámeru si vyžadovalo ďalšiu finančnú injekciu. Kto ju poskytol, je už zrejmé.

Nasledoval výber dodávateľa. "Víťazka Bibiana Lukáčová z Ražňan nám potom ušila krásne kroje so všetkým, čo k nim patrí. No a začiatkom leta už začali vystúpenia folklórneho súboru na viacerých podujatiach. Vyvrcholením kultúrneho leta v našej obci bolo stretnutie bývalých aj súčasných členov Brezovičanu, ktorí pripravili pásmo predstavení popretkávané vystúpeniami hostí. O nejakom konečnom výsledku projektu asi ani nemôžeme hovoriť. Želal by som si totiž, aby šírenie folklóru a tradícií nikdy neskončilo," dodal starosta, ktorý bol s koordinátorkou Združenia obcí Hornej Torysy Danielou Bednárovou a pracovníčkami obecného úradu Martou Mikovou, Danielou Lichvárovou a Sabínou Huňadyovou, spoluautorom projektu Spoločne oživme a prezentujme dedičstvo predkov doma aj v zahraničí. Ruky k dielu priložili aj Miroslav Kľoc, Andrej Ďurica, Jaroslav Bujňák a tiež Ján Sabol z divízneho závodu Teplá valcovňa U. S. Steel Košice, ktorý sa do spoločenského diania v obci aktívne zapája.

Starosta Jozef Hodoši, vníma, ako konštatoval, takéto programy jednoznačne pozitívne. "Som rád, že firma U. S. Steel Košice pomáha obciam a rôznym združeniam pri realizácii ich nápadov. Ani si neviete predstaviť, ako človeka poteší, keď mu niekto taký významný, ako je táto spoločnosť, pomôže. Môj otec Juraj Hodoši odpracoval v Teplej valcovni štyridsaťdva rokov a tiež sa potešil, keď som ho o podpore informoval. Veď práve na financiách mnohokrát stroskotá veľa skvelých nápadov a myšlienok. Možno by som trocha zjednodušil administratívu, lebo tá je oproti iným projektom, ktoré sme realizovali, dosť náročná, ale to asi k tomu patrí."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...