Vyhľadávanie:

"Dali by ste všetko zlato sveta..."

"Dali by ste všetko zlato sveta..."

Viac než tretina malých pacientov s onkologickým ochorením nemá ani päť rokov

"Dali by ste všetko zlato sveta za to, len aby to nebola pravda. Keď sa ráno prebúdzam, na sekundu mi prebehne mysľou, že choroba mojej dcérky bola len zlým snom. Precitnutie bolí. Bojím sa, ale nechcem, aby to na mne videla. Preto sa usmievam. A naozaj sa teším z každej spoločne strávenej minúty. Nenechala by som ju tu samú, aj keď lekári a sestričky sú naozaj zlatí. Vravia, že sa liečba vyvíja nad očakávanie dobre," stihla sa dať s nami do reči mladá utrápená mamička, kým ju sestrička nezavolala do ošetrovne. Natrafili sme na ňu minulý týždeň v pondelok na chodbe Oddelenia detskej onkológie a hematológie Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach, keď sme čakali na dohovorené stretnutie s primárkou Irinou Oravkinovou. V ten deň sa však žiaden rozhovor nekonal. Akoby aj mohol. Práve doviezli na príjem veľmi ťažko choré dieťa. Ustarostená šéfka košických detských onkológov len pribehla ospravedlniť sa... Vyšlo nám to o tri dni.

Oddelenie detskej onkológie a hematológie Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach vzniklo pred tridsiatimi rokmi. Dnes zabezpečuje diagnostiku a liečbu nádorových a závažných hematologických ochorení u detí od nula do devätnásť rokov z Košického i Prešovského kraja. Ročne tu pribudne priemerne šesťdesiat nových pacientov. Viac než tretina z nich nemá ani päť rokov. Dobrou správou je, že úspešnosť liečby detských onkologických ochorení je pomerne vysoká. "Napríklad v prípade Hodgkinovej choroby alebo Wilmsového nádoru obličiek ide o takmer stopercentnú úspešnosť. Pri iných diagnózach, spomeniem dosť častú lymfoblastickú leukémiu a niektoré druhy lymfómov, je to nad osemdesiatpäť percent. Existujú, žiaľ, aj také ochorenia, ktoré sa aj dnes liečia veľmi zle. Ak by sme však zobrali do úvahy všetkých pacientov, nezávisle od typu ochorenia a jeho štádia, môžeme povedať, že približne osemdesiatpäť percent z nich vieme vyliečiť," konštatovala Irina Oravkinová.

Dodala tiež, že pod úspešnosť liečby nádorových ochorení sa podpisuje viacero faktorov. "Je to po prvé preto, že detský organizmus je vlastne zdravý organizmus. Až na malé výnimky dieťa netrpí žiadnymi závažnejšími chorobami. V dospelom veku nám pribúdajú choroby srdca, ciev, vysoký krvný tlak, cukrovka... Väčšina detí nimi netrpí. Preto si môžeme dovoliť poskytnúť im silnejšiu chemoterapiu než u dospelých. A deti ju znášajú relatívne dobre. Po druhé, od konca osemdesiatych rokov začal pri liečbe detských nádorových ochorení spolupracovať celý svet. Aj my sme členom International Society of Paediatric Oncology, ktorá zdieľa pozitívne i negatívne skúsenosti z rôznych štátov sveta a vyberá pre deti tie najlepšie spôsoby liečby. Vďaka tomu máme pre každý typ ochorenia štandardnú liečbu. Liečime presne tak, ako liečia deti v Nemecku, Rakúsku, či trebárs v Taliansku. V prípade, že sa stretneme so zvláštnym nádorom alebo zvláštnymi komplikáciami sprevádzajúcimi ochorenie, vieme sa skontaktovať a problém prediskutovať s hociktorým špecialistom. Nezáleží na tom, či je v Európe, Amerike, alebo v Austrálii."

Liečba nádorových ochorení je vysoko agresívna. Takmer všetky lieky sa pacientom podávajú intravenózne, teda do žily. Musia byť dávkované veľmi presne, aby nedošlo buď k zbytočne vysokej dávke, ktorá zvýši toxicitu lieku alebo naopak nedostatočnej, čo spôsobí, že sa choroba nelieči tak, ako by bolo treba. "Naši malí pacienti dostávajú v priebehu liečby od desať do dvadsať rôznych liekov. Ľudské možnosti sú vyčerpateľné, preto je mimoriadne dôležité používať pri našej práci špeciálne prístroje na vysokej úrovni, ktoré umožňujú podávať terapiu s čo najväčšou presnosťou. Práve na to slúžia lineárne dávkovače a infúzne pumpy. Niektoré z tých, ktoré máme k dispozícii, sú aj dvadsaťročné. Opravujeme ich, dávame robiť atesty, ale je jasné, keďže bežia dvadsaťštyri hodín denne, že určitá únava materiálu tu existuje. Preto sa vašej zbierke, ktorá je zameraná práve na nákup týchto prístrojov, nesmierne tešíme," povedala primárka Irina Oravkinová.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...