Vyhľadávanie:

Dali sme dohromady vyše päťtisíc eur

Dali sme dohromady vyše päťtisíc eur

Štatistiky sú hrozivé. Počet chorých na rakovinu, ale aj úmrtí na túto diagnózu, sa stále z roka na rok zvyšuje. Svetová zdravotnícka organizácie (WHO) udáva, že kým v roku 2008 trpelo na niektorú z foriem nádorových ochorení bezmála trinásť miliónov ľudí, o päť rokov neskôr ich už bolo viac než štrnásť miliónov. Zvýšený výskyt možno pripísať na vrub zmene životného štýlu v rozvojových krajinách snažiacim sa podobať tým vyspelým, ale tiež fajčeniu, obezite i zvyšujúcemu sa veku ľudí. Predpokladá sa, že v roku 2025 bude vo svete bojovať s rakovinou devätnásť miliónov ľudí. Podľa odhadov diagnostikovali na Slovensku v roku 2012 vyše 24 tisíc nových prípadov onkologických ochorení. U mužov prevažovali a stále prevažujú hlavne rakovina hrubého čreva, prostaty, pľúc a priedušiek, u žien zhubné nádory prsníka, maternice, hrubého čreva a pľúc.

Celonárodná verejnoprospešná zbierka Deň narcisov vstúpila v piatok 15. apríla na Slovensku do svojho jubilejného dvadsiateho ročníka. Posolstvo tejto vskutku výnimočnej aktivity poznajú vo svete ešte dlhšie. Vznikla v roku 1950 v Kanade, odkiaľ sa pomerne rýchlo rozšírila do iných krajín a Európy. No nech už sa koná na hociktorom svetadiele, v krajine, meste či dedine, ľudia, ktorí ju organizujú i tí, čo ju finančne podporujú, tak robia s rovnakým cieľom - prinášať pomoc onkologickým pacientom a ich rodinám, podporiť výskumné projekty na liečbu rakoviny, psychosociálnu pomoc, prevenciu, vzdelávanie i výchovu v tejto oblasti.

V hojnom počte, ako sa už stalo zvykom, sa do zbierky Deň narcisov zapojili aj košickí oceliari. Aktivistky Ligy proti rakovine Mária Karabiňošová, Júlia Tamášová i Katarína Töröková, ale i dobrovoľníčky z U. S. Steel Košice, ktoré sa podujali pomôcť, Janka Ferenčuhová, Katarína Dittelová, Lucia Hrabčáková, Zina Kromková, Viera Hvozdíková, Jana Godlová, Alžbeta Tiszová i Erika Billá si privstali a na vrátniciach i vo vstupnom areáli oslovovali hutníkov s umelými i živými narcismi už od skorého rána. Ako neskôr svorne potvrdili, kolegovia boli empatickí a žičliví. Kým väčšina z nich má s týmto podujatím svoje prvé skúsenosti už dávno za sebou, pre laborantku Janu Godlovú z útvaru generálnej manažérky pre výskum a vývoj USSE to bola premiéra. „Rada som prišla pomôcť. A určite tak urobím aj o rok. Stretla som sa len so samými pozitívnymi reakciami, ľudia boli fajn,“ povedala pochvalne na adresu darcov. Rovnakú skúsenosť má aj dopravárka Viera Hvozdíková, ktorá doložila, že túto akciu podporuje už od začiatku jej vzniku. „Viem, že peniažky pomôžu a budú použité na dobrú vec.“

„Tento deň bude pomáhať počas zbierky v meste aj moja dcéra, stredoškoláčka, takže som tušil, že tu budú ženy, ktoré stretávame pri tejto činnosti v železiarňach pravidelne. Niekoľko eur sme spolu s kolegom Jozefom do pokladničiek vhodili, však,“ otočil sa ku kolegovi a dodal: „Zo zopár mincí síce nikto nezbohatne, ale ani neochudobnie. Tak prečo nepodporiť túto akciu?“ stihol nám odpovedať na našu otázku energetik Martin, než so žltým narcisom pripnutým na bunde nastúpil do autobusu, ktorý ho spolu s ostatnými viezol na rannú šichtu.

Elektrikár František Horváth z divízneho závodu Údržba potvrdil, že Deň narcisov patrí uňho medzi zbierky, ktoré vždy podporí. „Nemám s tým žiadny problém. Viem, že je to veľmi potrebné...“

„Prispela som, samozrejme, tak ako vždy. Prečo? Ťažko by ste na našli u nás, na Slovensku, rodinu, ktorá by s touto chorobou nemala skúsenosť,“ zamyslela sa na chvíľu Jozefína Šuralová, ktorú sme predpoludním stretli a oslovili pred poliklinikou. „Nevyhla sa, žiaľ, ani tej našej. Pred pätnástimi rokmi nám vzala mamu...Vtedy ešte nebola taká osveta a i lekári mali menej možností než dnes. Preto sa do tejto zbierky zapájam. Nie veľkou sumou, ale predsa...“

Ako napokon zbierka v spoločnosti U. S. S. Košice dopadla? Hutníci podporili jubilejný dvadsiaty ročník Dňa narcisov 2016 peknou sumou. Dokopy dali 5142, 61 eura.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...