Vyhľadávanie:

Daruj dar života: daruj krv

Daruj dar života: daruj krv

Pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi Slovenský Červený kríž ocenil mnohonásobných darcov

V predvečer Svetového dňa darcov krvi, ktorý sme si pripomenuli 14. júna, ocenil Územný spolok SČK Košice - mesto mnohonásobných dobrovoľných darcov krvi. Slávnostné odovzdávanie medailí prof. Jána Kňazovického a plakiet Dr. Jana Janského sa uskutočnilo vo štvrtok 13. júna v obradnej sieni Mestskej časti Košice - Staré mesto.

Tohtoročný Svetový deň darcov krvi, ktorého cieľom je zvyšovať povedomie o potrebe bezpečnej krvi a krvných produktov a zároveň poďakovať všetkým dobrovoľným darcom krvi, sa niesol v duchu sloganu Daruj dar života: daruj krv. Myšlienka zdôrazňuje hodnotu darovanej krvi pre pacienta, ktorá zachraňuje nielen jeho život, ale pomáha mu tiež dlhšie a produktívnejšie žiť. Všetkým bezpríspevkovým darcom krvi, ktorí sa zišli na slávnostnom oceňovaní, za ich šľachetnú činnosť vyslovili úctu, obdiv a poďakovanie predsedníčka Územného spolku SČK Košice - mesto Iveta Marinová, primátor Košíc Richard Raši, ako aj generálna manažérka U. S. Steel Košice pre motiváciu a vzťahy s odborovými organizáciami Adriana Mihálová, ktorá sa osobitne poďakovala darcom krvi z oceliarskej firmy, kde má bezpríspevkové darcovstvo dlhoročnú tradíciu.

Dôkazom tohto konštatovania je aj Medaila prof. Jána Kňazovického za sto odberov krvi, ktorú si prevzal oceliar Miloš Dziak. "S darcovstvom som začal ešte ako mladý chlapec, tuším som mal osemnásť rokov. Mama bola viackrát operovaná, tak som chcel niečo vrátiť," ozrejmil pohnútku darovať krv. "Krv som v skutočnosti daroval možno dvakrát, chodievam na odbery krvných doštičiek, ktoré možno darovať častejšie ako krv," vysvetlil, ako sa dostal k najvyššiemu oceneniu Slovenského Červeného kríža. S darcovstvom pri stovke rozhodne nekončí. "Pokračujem, kým to bude možné. Vždy sa teším aj na príjemný kolektív zdravotníkov," pochválil tím transfúziológie, ktorú navštevuje.

V prípade ekonómky Gabriely Adamovej z finančného úseku, ocenenej za tridsať odberov Zlatou Janského plaketou, bola cesta k darcovstvu iná. "Na dovolenke pred rokmi som sa zoznámila s jednou pani z transfúzky. Práve ona ma presvedčila, aby som na odber išla. Dá sa povedať, že ma akoby "nakopla" a v darcovstve som už pokračovala. Začala som v pomerne neskoršom veku než býva zvykom, ale vydržalo mi to podnes a idem ďalej. Veď čo viac môže človek urobiť pre záchranu života. Pocit, keď sa dozviete, že práve vaša krv pomôže narodenému dieťaťu, je úžasný..."

S darcovstvom začal naopak ešte ako vojak základnej prezenčnej služby odlievač Miroslav Serenča z RMS, ktorý bol medzi tromi ocenenými Diamantovou plaketou Dr. Janského za osemdesiat odberov krvi. "Som pravidelným darcom, zdravie mi zatiaľ slúži, tak kým sa bude dať, na odbery budem chodiť." Čo ho motivuje, prečo to robí? "Chcem pomôcť," odpovedal krátko. Sám krv ešte nikdy nepotreboval, ale pocit, že niekomu neznámemu zachránil život, ho pozitívne napĺňa.

Svetový deň darcov krvi si 14. júna pripomíname od roku 2003. V tento deň sa narodil Larl Landsteiner, držiteľ Nobelovej ceny za objavenie krvných skupín A,B, 0 a AB. Spolupodieľal sa aj na objavení Rh faktora.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...