Vyhľadávanie:

Dávajú tu ľuďom dôstojnosť

Dávajú tu ľuďom dôstojnosť

Do Oázy v Bernátovciach sa chcú manželka i dcéra prezidenta určite vrátiť

Poriadne gazdovstvo: kravy, prasiatka, ovce, kozy, oslík, kôň, sliepky, psy. V starých skleníkoch rastú paradajky, uhorky, cukety. Starajú sa o ne ľudia, ktorí tu žijú. „Snažíme sa byť sebestační,“ vysvetľuje farár Peter Gombita, riaditeľ neziskovej organizácie OÁZA – nádej pre nový život v Bernátovciach hosťom, ktorí prišli v stredu 26. júna na návštevu útulku. Manželka prezidenta spoločnosti U. S. Steel Košice Melissa Bruno spolu s dcérou Avery a manželkou viceprezidenta Máriou Kiraľvargovou si prezreli rozsiahly areál, kde v ubytovni, domčekoch, kontajnerovom mestečku, ale aj v nízkoprahovej nocľahárni v dvoch hangároch žije okolo 250 ľudí. Cez zimu ich počet prekročil tristo.

Prví klienti začali opustený areál využívať pred desiatimi rokmi. Peter Gombita priviedol z mesta stovku ľudí. „Tu sme sa učili pracovať, ale aj žiť,“ spomína. V najnovšom projekte si svojpomocne stavajú murované domčeky. V areáli je kanalizácia, voda, elektrika, všetko si tu ľudia urobili sami. „Hovoril som si: Pánboh je silnejší a rozumnejší, on to nejako poukladá,“ pousmeje sa Peter Gombita pri spomienke, ako začali rozpletať vlastnícke vzťahy na pozemkoch v areáli. „V Amerike máme také porekadlo: je ľahšie prosiť o prepáčenie, ako o povolenie,“ kontrovala mu Melissa Bruno. Všetci hostia sa zaujímali o fungovanie útulku, o pôvod nábytku, šatstva, o pracovný program klientov, o podporu ľudí zvonku, o sociálny podnik, ktorý tu vzniká. „Nielen naši bezdomovci majú problémy, aj ľudia ´zvonku´. Hovorím im: Boh ti pomôže, ale chce, aby si aj ty pomohol,“ vysvetľuje Peter Gombita. A tak sa občas stane, že do útulku príde auto plné tehál – dar od neznámeho človeka, ktorý poprosil na oplátku o modlitbu. „Je neuveriteľné, ako dokázali zvýšiť kvalitu života týchto ľudí a dať im dôstojnosť. Určite sa tu vrátim,“ povedala na záver stretnutia Melissa Bruno.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...