Vyhľadávanie:

Detská onkológia udelila U. S. Steel Košice ocenenie

Detská onkológia udelila U. S. Steel Košice ocenenie

Sponzorský čin roka

"Poďakujte sa, prosím, v mene tímu Detskej onkológie a hematológie DFN Košice a jej malých pacientov všetkým zamestnancom vašej firmy a jej vedeniu za ich pomoc, ktorej sa nám dostalo v uplynulom roku. Dve percentá, ktoré ste vlani darovali nášmu občianskemu združeniu, nám veľmi, veľmi pomohli. Aj preto sme vašej firme pred necelými dvomi týždňami na benefičnom plese udelili ocenenie Sponzorský čin roka," povedala Irina Oravkinová, primárka oddelenia, kde poskytujú zdravotnícku starostlivosť chorým deťom z celého východoslovenského regiónu. Liečia tu nielen nádorové, hematologické a onkologické ochorenia, ale už piaty rok i závažné nenádorové ochorenia krvi. Oddelenie má 15 lôžok, nachádza sa v nových, zrekonštruovaných priestoroch, na čom má nemalý podiel práve košická oceliareň, ktorá investičnú akciu podporila výraznou finančnou injekciou.

Časť peňazí z dvojpercentného podielu z dane z príjmu, ktoré hutníci vlani odviedli Spoločnosti detskej onkológie Košice, plánujú využiť na realizáciu vskutku zaujímavého projektu. "Pred pol rokom bolo naše oddelenie súčasťou pilotného projektu jednej renomovanej firmy zaoberajúcej sa komunikačnými systémami. Ponúkli nám, čo sme s radosťou prijali, skúšobne zriadiť v našich priestoroch bezdrôtovú WiFi sieť na pripojenie k internetu. Dostali sme k dispozícii zopár laptopov, celý systém sme si vyskúšali a musím povedať, že sa nám to veľmi osvedčilo," konštatovala I. Oravkinová. Možnosti, ktoré bezdrôtová WiFi sieť ponúka, sú pre tím zdravotníkov, a nakoniec i rodičov malých pacientov a pre nich samotných, široké a mimoriadne zaujímavé.

"Pôvodne mali sieť využívať len lekári. S tým sme aj začali. Pozdávalo sa nám, že môžeme prísť na izbu aj s laptopom, ukázať rodičom výsledky vyšetrení, ako vyzerajú, trebárs, pľúca ich dieťaťa, oboznámiť ich s nálezmi... To a všeličo iné môže, napríklad, mamka vidieť priamo na obrazovke. Diskutujeme spolu, vysvetľujeme ďalší postup. Rodičia takýto prístup veľmi oceňujú. I takáto forma komunikácie pomáha. Rozhodli sme sa teda, že firmu, ktorá nám sieť ponúkla do skúšobnej prevádzky oslovíme s požiadavkou o jej zakúpenie. A v tom začali prichádzať finančné prostriedky z dvoch percent z daní od vašich zamestnancov. Uvažujeme teda, že by mohli sieť využívať aj choré deti. Pomocou minipočítačov a príslušenstva by mohli priamo z izby komunikovať s hocikým z rodiny i s priateľmi a ak by boli na oboch stranách videokamery, môžu svojich blízkych aj vidieť. Pocit, že sú odtrhnuté počas hospitalizácie od života, sa stráca. Navyše, je tu možnosť sledovať televíziu, hrať rôzne hry, ale využívať sieť aj pri učení. Dieťa sa môže napríklad prostredníctvom internetu spojiť so svojou učiteľkou, spolužiakmi. Rovnako by systém mohol slúžiť aj rodičom. Predstavte si mamku, ktorá je so svojím dieťaťom v nemocnici vyše tridsať dní. Kontakt s ostatnými členmi rodiny, najmä ak má ďalšie dve deti doma, je pre ňu mimoriadne dôležitý. Preto je z nášho hľadiska tento projekt naozaj zmysluplný. A verím, že aj pre ľudí, ktorí nás podporili."

Spoločnosť detskej onkológie Košice dokázala v priebehu svojej existencie vďaka dvom percentám z dane z príjmu fyzických osôb, ktoré prichádzali na jej účet od ľudí s dobrým srdcom, pozdvihnúť oddelenie detskej onkológie, v porovnaní so stavom spred niekoľkých rokov, na podstatne vyššiu úroveň. Žiaľ, v tomto roku sa dostala do problematickej situácie. Vplyvom procedurálnej chyby zo strany firmy, ktorá má na starosti jej audit, nemôže byť v tomto a nasledujúcich dvoch rokoch prijímateľom dvojpercentného podielu z dane z príjmu fyzických osôb.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...