Vyhľadávanie:

Detská železnica má päťdesiat rokov

Detská železnica má päťdesiat rokov

Detská železnica si 1. mája 2006 pripomenie 50. výročie začatia svojej prevádzky. Vybudovaná bola v rokoch 1955 až 1956 ako miestna dráha z investičných prostriedkov vtedajšieho ministerstva dopravy a slúžila na výchovu mladých železničiarov i na rekreačné účely. Dnes patrí v zmysle zákona k špeciálnym dráham, ktoré zabezpečujú dopravné potreby v našom meste v oblasti cestovného ruchu počas letnej sezóny. Prevádzkujú ju spoločne Železnice SR, Železničná spoločnosť, a.s. i Dopravný podnik mesta Košice. K pravidelným štedrým sponzorom patrí aj spoločnosť U. S. Steel Košice.

Pri príležitosti okrúhleho jubilea Detskej železnice pripravili organizátori - mesto Košice a Železničná spoločnosť Slovensko, a.s., bohatý kultúrny program. Okrem celomestskej súťaže pre deti materských a základných škôl v kreslení na tému Detská železnica v Košiciach očami detí, uzrie svetlo sveta i pamätná publikácia a CD venované výročiu. Vydaná bude aj príležitostná poštová známka. Súčasťou osláv bola už tradičná akcia - prebúdzanie parného rušňa Katka, ktoré sa uskutočnilo minulý víkend v košickom rušňovom depe.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...