Vyhľadávanie:

Detský svet plný farieb

Detský svet plný farieb

Ďalší z projektov programu Spoločne pre región realitou

Ďalší z projektov, ktorý v lete tohto roku, v rámci programu spoločnosti U. S. Steel Košice a Karpatskej nadácie Spoločne pre región, získal grant na svoju realizáciu, je už realitou. V stredu minulého týždňa, 26. novembra, v priestoroch Tvorivého domu na vidieku v Drienovci, slávnostne otvorili multifunkčnú Rómsku galériu.

"V čase, keď projekt zriadenia samostatnej galérie uzrel svetlo sveta, sme už nejaké skúsenosti z organizovania tvorivých dielní pre rómske deti mali," nechala sa počuť Jana Zitová, ktorá spolu s výtvarníkom Vladimírom Vološinom Tvorivý dom na vidieku v Drienovci vedie. "Školáci u nás vnikali do tajomstiev maľovania pod vedením výtvarníkov v otvorenom ateliéri, ktorý bol prístupný pre všetkých. Potom sme ho však uzatvorili. A keď sme sa dopočuli o programe Spoločne pre región povedali sme si, že by bola škoda nevyužiť príležitosť, ktorú nám ponúkal, keďže sme sa práce s deťmi nechceli vzdať a mali záujem, aby tu pre nich priestor na maľovanie zostal."

V priebehu niekoľkých mesiacov vznikla v záhrade tvorivého domu unikátna galéria, ktorá bude poskytovať možnosti aktívneho a zmysluplného prežívania voľného času, tvorivosti, získavania nových vedomostí a zručností. Je ohradená, zastrešená, ale zároveň otvorená. Vhodná nielen na maľovanie počas leta, výstavy či prezentácie výtvarných dielok, ale aj iné tvorivé aktivity. Napríklad prácu s hlinou, modelovanie...

"Za to, že tento stánok vznikol, si zaslúžia poďakovanie aj rodičia, ktorí ho pomáhali v rámci aktivačných prác stavať. Podarilo sa im vytvoriť vskutku pekné a kreatívne dielo. Každá stena je iná, originálna, z recyklačných materiálov. Deti sem chodia s radosťou a iste budú aj naďalej. Páči sa im práca s farbami a záujem je veľký. Boli časy, keď k nám prišlo aj štyridsať školákov," konštatovala J. Zitová a dodala: "Chceli by sme tiež viac pracovať s talentovanými deťmi, ktorým by sa cielene venoval profesionálny výtvarník. Niektoré totiž majú naozajstné nadanie. Je na čom budovať."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...