Vyhľadávanie:

Do pedálov šliape len desať rokov

Do pedálov šliape len desať rokov

Peter Madarasz z Oceliarne sa pripravuje na svoj siedmy štart v cyklistike v rámci Letných športových hier USSK

Letné športové hry zamestnancov U. S. Steel Košice sa nezadržateľne blížia. Mnohí z našich spolupracovníkov sa už dlhšie intenzívne pripravujú na súťaže v niektorých z trinástich športových odvetví. Medzi nich nepochybne patrí predák pásovej dopravy v divíznom závode Oceliareň Peter Madarasz, ktorý v našej firme pracuje od roku 1981. Jeho srdcovou záležitosťou je cyklistika. Tento 54-ročný oceliar je klasickým príkladom toho, že športovať možno začať aj v neskoršom veku. A nie iba rekreačne, ale výborné výkony dosahuje aj v súťažiach medzi aktívnymi cyklistami veteránmi.

"Šport ma v mladosti veľmi bavil, ale nevenoval som sa mu aktívne. Často som s chlapcami hrával futbal, volejbal, tenis a v letných mesiacoch bolo mojím koníčkom plávanie. Je to desať rokov, čo mi manželka Gabika povedala, aby sme si kúpili bicykle a chodili do prírody na výlety. Tak sa aj stalo a odvtedy ma bicyklovanie baví až natoľko, že sa mu venujem naplno," rozhovoril sa P. Madarasz a na svoje prvé úspechy spomína: "Najprv to boli výlety do prírody, neskôr som chodil na bicykli do práce a pred šiestimi rokmi som sa po prvý raz postavil na štart cyklistickej časovky na športových hrách USSK. Medzi skúsenejšími pretekármi som sa dosť potrápil, ale neodradilo ma to. Začal som intenzívnejšie trénovať a výsledky sa dostavili. V posledných štyroch rokoch sa mi v cyklistike medzi železiarmi darilo, veď v kategórii nad 50 rokov som nenašiel premožiteľa. Postupne som si zvyšoval tréningové dávky, ročne teraz najazdím 15 až 17 tisíc kilometrov."

V roku 2009 začal jazdiť Rožňavskú ligu veteránov. Vo svojej premiére si v silnej konkurencii počínal veľmi dobre, keď v konečnom poradí obsadil skvelé 3. miesto. O rok na to bol už dokonca druhý, ale v tom istom roku sa mu na našej olympiáde podaril husársky kúsok. Nielenže vo vekovej kategórii nad 50 rokov vyhral, ale zo všetkých účastníkov cyklistickej časovky mal na trati z Košíc do Šace a späť najlepší čas. V tomto roku štartuje ako člen nového cyklistického tímu s názvom Habera v dlhodobej súťaži o Slovenský pohár veteránov. Jeho snom je aspoň raz sa z dvadsiatich pretekov umiestniť na niektorej z troch medailových priečok a postaviť sa na stupeň víťazov. V tomto roku sa v Perneku pri Piešťanoch zúčastnil majstrovstiev Slovenska veteránov v časovke. Z päťdesiatich štartujúcich pretekárov obsadil P. Madarasz 24. miesto. Okrem klasických pretekov na ceste sa venuje aj horskej cyklistike. Čo sa mu na nej páči? "Nie je nič krajšie, než vyšliapať si s bicyklom na kopec a pokochať sa krásou našej prírody. Cyklistika mi dáva pocit voľnosti pohybu, uspokojenia a odreagovania sa od reality a rôznych problémov. No a samozrejme udržiava má v kondícii. Niekedy, keď to s bicyklovaním preženiem, viem, že je zle a od manželky si veru vypočujem aj tvrdšie slová. Ale rodina mi fandí a v športovaní ma všemožne podporuje," dodal P. Madarasz.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...