Vyhľadávanie:

Dobrovoľníci z fabriky v ZOO

Dobrovoľníci z fabriky v ZOO

Boli sme pri tom

"Fasujú sa" štetce, riedidlo, syntetická farba. Zelená. Tá sa do prírody hodí najviac... A tiež kefy s kovovými štetinami a pochopiteľne ochranné rukavice. Počasie praje, aj keď je spočiatku ešte chladno. No netrvá dlho. Robota vždy zahreje. Aj malú skupinku dobrovoľníkov, ktorí sa v sobotu minulého týždňa stretli dopoludnia v košickej zoologickej záhrade, aby pomohli. Len tak. Nezištne. Dobrej veci.

"Pravdupovediac, hnevá má, ak ľudia nechcú pomáhať," rozhovorí sa Annamaria z odboru Inžinierske činnosti. Robota jej pritom ide ako po masle. Starý náter z oplotenia, spoza ktorého nezvyčajných návštevníkov "okukuje" zopár párnokopytníkov, treba očistiť, oškrabať. "Aj preto som tu," dodáva. Dobrovoľníctvo má asi v krvi, je pre ňu niečím prirodzeným. Bola rozhodnutá pomôcť pri čistení cyklotrasy Hornád, brigáda sa však kvôli nepriazni počasia a rozmoknutej pôde zrušila. Chystala sa aj do Vysokých Tatier priložiť ruku k dielu pri odstraňovaní následkov prírodnej katastrofy. Aj to nevyšlo... No len nedávno pomáhala čistiť okolie Františkovho Dvora od smetí. "Aj sme sa nasmiali," spomína. "Harabúrd bolo na päť avií. Naložili sme ich a odviezli na skládku," vraví a s úsmevom dodáva, ako bolo treba na skládke za privezené smeti zaplatiť. "Aj sme zaplatili..."

Vierka, vozňová disponentka z divízneho závodu Doprava, šikovnými ťahmi štetca dáva oploteniu nový vzhľad. "Chcela som pre zoologickú záhradu niečo urobiť," vraví. "Mám rada zvieratká, doma ich nechovám a tak aspoň tu pomôžem." Z rovnakého dôvodu prišla na brigádu Martina. Aj keď nie je hutníčkou. Za to jej mama áno. Práve ona jej dala vedieť, že v ZOO sa bude v sobotu niečo diať. Energetik Roman so smiechom, no zaujatý prácou, vysvetľuje, že maľovanie, to je jeho parketa. Robí síce na zmeny, no na sobotu mu vyšlo voľno. "A tak som prišiel, prečo nie?!" konštatuje. Pomáhali aj David a Sonička, ktorá až vyrastie, nechala sa počuť, bude asi umelkyňa. A pridali sa i ľudia z vonkajších vzťahov... Človek si ani neuvedomil a slnko sa prehuplo na druhú stranu. Čas ukončiť robotu. Bolo to fajn. Na začiatku sa stretli celkom neznámi ľudia, domov odchádzali už ako dobrí známi. A za nimi ostal kus dobrej roboty. Niekoľko desiatok metrov čerstvo natretého plota...

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...