Vyhľadávanie:

Dobrovoľnícka aktivita odborárov - oceliarov na Obišovskom hrade

Dobrovoľnícka aktivita odborárov - oceliarov na Obišovskom hrade

Zaujímavá a nenáročná, až na stúpanie v záverečnej fáze cesty, bola prechádzka košických oceliarov rázovitou prírodou za históriou, ktorá ich aspoň na chvíľočku zaviedla do obdobia 13. storočia, v ktorom si šľachtici z Drienova z rodu Abovcov vystavali na kopci Zámčisko kamenný murovaný hrádok. Jeho základné črty a charakteristické atribúty badať ešte aj dnes. Zrúcaný bol pravdepodobne v 15. storočí.

Základná organizácia OZ KOVO Oceliareň v spolupráci s projektovým manažérom Martinom Sárossym a starostom obce Obišovce Petrom Kišidayom zorganizovala v sobotu 26. apríla 2014 dobrovoľný celodenný výlet pre členov odborov - zamestnancov spoločnosti U. S. Steel Košice a ich rodinných príslušníkov na Obišovský hrad. Cieľom nadšencov bolo pomôcť pri čistení a základných úpravách areálu pre hradných robotníkov pri realizácii projektu Zachráňme Obišovský hrad, ktorý bol podporený i v rámci programu U. S. Steel Košice a Karpatskej nadácie Spoločne pre región. Vytvorením pomyselného dopravníka na strmom svahu zloženého z ľudských rúk, presne tak, ako za starých čias, sa podarilo premiestniť kamenivo na vybraté miesta tak, aby sa dalo použiť na konzervačnú sanáciu zostatkového pôvodného muriva. Pre aktívnych brigádnikov sa počas pracovného nasadenia varil nefalšovaný hradný kotlíkový guľáš, po ktorom sa všetci cítili báječne.

Dokázali sme, že vieme pracovať s elánom aj v náročnom prostredí, keď nás skúšal neutíchajúci dážď, pretože pri odchode vládla skvelá nálada a nechýbali ani srdečné úsmevy.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...