Vyhľadávanie:

Dôležitá je včasná diagnostika

Dôležitá je včasná diagnostika

Ultrazvuk vo Východoslovenskom onkologickom ústave v Košiciach už slúži prvým pacientom

Onkologický ústav

Koncom roka 2003 vyhlásilo vedenie spoločnosti U. S. Steel Košice medzi zamestnancami dobrovoľnú finančnú zbierku so zámerom pomôcť Východoslovenskému onkologickému ústavu v Košiciach získať kvalitný multifunkčný diagnostický sonografický prístroj, ktorý by tímu špičkových lekárov umožnil rýchlejšie diagnostikovanie nádorových ochorení.

Pamätáte si? Podarilo sa nám vtedy vyzbierať úctyhodnú sumu - 1 111 956 korún. K výťažku pridala U. S. Steel Košice finančný dar v rovnakej výške, čo dokopy predstavovalo 2 223 912 korún. Počin košických hutníkov si v ústave, ktorý poskytuje zdravotnícku starostlivosť pre ťažko chorých pacientov a kde sa lieči i nemálo zamestnancov huty, mimoriadne cenia. Po mesiacoch obchodných rokovaní s potencionálnymi dodávateľmi, najnovší model ultrazvuku, so stereotaktickým vyhodnotením, koncom vlaňajška ústav zakúpil a oficiálne uviedol do prevádzky 15. decembra 2004.

"Kúpiť tento prístroj veľmi rýchlo nebol problém. Vyšiel by nás však veľmi draho. Oplatilo sa počkať. Nakoniec sme ho po dôkladnom výberovom konaní zadovážili za veľmi slušnú sumu - 4,7 milióna korún," vysvetľuje riaditeľ košického Východoslovenského onkologického ústavu Alexander Berč. "Súčasne s ním sme zakúpili aj šesť sond pre rôzne typy vyšetrení. Naši odborníci si pochvaľujú. Ide naozaj o špičkový prístroj, ktorý bežne dokáže odhaliť nádor už o priemere 1,5 centimetra, no aj ďaleko menších rozmerov, a to od 0,2 do 0,5 milimetra. Navyše, vie veľmi presne lokalizovať miesto výskytu tumoru, čo nám umožňuje bez problémov sa k nemu dostať a odobrať vzorku na histologický rozbor."

Denne vyšetria lekári na novom ultrazvuku pätnásť až dvadsať pacientov, časom ich bude ešte viac. Zámerom je, aby už nikto nemusel čakať na vyšetrenie dva až tri týždne, ako to bolo kedysi. Podľa slov Alexandra Berča sa pacienti dostanú na vyšetrenie zväčša hneď, keď o tom rozhodne lekár, nanajvýš na druhý deň. "Máme úväzky s piatimi lekármi, ktorí pomocou ultrazvuku robia vyšetrenia prsníkov, uzlín, pečene, brucha a ďalších telesných orgánov. Príslušnú diagnostiku tak vieme urobiť prakticky zo dňa na deň. Liečenie chorých sa tak neodďaľuje, čo je v prípade nádorových ochorení veľmi dôležité."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...