Vyhľadávanie:

Dvojica bratov šampiónov

Dvojica bratov šampiónov

Zámočník J. Onda z moriacich liniek DZ Studená valcovňa má radosť zo svojich synov, ktorí kráčajú v jeho šľapajach

Do redakcie sa dostal chýr, že v U. S. Steel Košice máme slovenských šampiónov v boxe. V minulosti sme poznali viacerých zamestnancov z radov železiarov, ktorí sa stali slávnymi v tomto športe. Napríklad Moravčík, Nalevanko, Bárky, Kiss, Kravec, Kušnír, Majoroši, Hricišan a iní. Po dlhšom čase k nim môžeme smelo zaradiť aj trojicu Ondovcov. Otca Jána Ondu a jeho dvoch synov Jána a Michala. Dvoch z nich, otca i syna rovnakého krstného mena Ján, sme zastihli v zámočníckej dielni na pracovisku moriacich liniek pred odchodom na desiatu. Na otázku, či skutočne ide o čerstvých majstrov Slovenska v boxe, ako prvý odpovedal otec i tréner v jednej osobe Ján Onda. "Ste na správnej adrese, je to tak. Moji synovia získali v tomto roku pre Košice tituly majstrov Slovenska. A to ma ako ich trénera i otca teší a som na nich právom hrdý. V apríli sa v Košiciach konali majstrovstvá Slovenska seniorov v boxe, ktoré zorganizovala TJ Lokomotíva a klub sa stal najúspešnejším na Slovensku. Na šampionáte získali Košičania dve zlaté, jednu striebornú a tri bronzové medaily. No a tie zlaté pre Košice vybojovali moji synovia, 23-ročný Ján, ktorý pracuje spolu so mnou tu, v dielni, a 20-ročný Michal, ktorý je žiakom SOU hutníckeho v Šaci a ako budúci hutník-operátor praxuje v USSK. V Košiciach sme už mali majstrovstvá republiky v boxe, bolo to v roku 2000, a vtedy nastala pre košických boxerov doba bronzová. Získali totiž šesť bronzových medailí, našťastie, táto doba sa v tomto roku už nepotvrdila."

Syn Ján nám prezradil, že športu medzi dvanástimi povrazmi sa venuje od svojich desiatich rokov a vzorom mu bol jeho otec, vtedy ešte aktívny borec. S boxom však musel kvôli zdravotným problémom skončiť. No nie so športom. Dal sa na sebaobranu a do tajov tohto branného športu ho zaúčal tréner Kende. Neskôr sa zdokonaľoval aj v džiu-džicu u trénera Haršányiho. "Keďže v Lokomotíve sú aktívne iba mládežnícke družstvá, spolu s bratom Michalom boxujeme v prvoligovej súťaži za Vranov nad Topľou," povedal Ján ml. a pokračoval: "V doterajšej kariére som získal päť titulov majstra Slovenska v hmotnosti do 81 kilogramov. K týmto úspechom musím priradiť aj jeden titul v kick boxe. Mimo sezóny trénujem trikrát do týždňa, pred súťažnými duelmi som v ringu denne."

Mladší zo šampiónov Michal boxuje v hmotnosti do 60 kilogramov a keďže s boxom začínal už v ôsmich rokoch, je aj viacnásobným majstrom Slovenska. Vo svojej vitríne má cenné trofeje za sedem majstrovských titulov, mnohé z nich získal ešte v mládežníckych kategóriách. Raz sa stal slovenským šampiónom v kick boxe a čo je zaujímavé, trikrát sa stal majstrom Slovenska vo vodnom lyžovaní. Na tento šport, najmä v lete, nedá dopustiť. Ešte aj v týchto dňoch ho možno stretnúť pri vodnolyžiarskom vleku Rixen nad Jazerom. Cieľom obidvoch je štartovať na niektorom z európskych či svetových podujatí. V októbri tohto roku sa v USA, konkrétne v Chicagu, budú konať majstrovstvá sveta v boxe. Z tohto svetového šampionátu sa prvých osem borcov z každej hmotnostnej kategórie kvalifikuje na olympijské hry. Žiaľ, zo slovenských boxerov sa na týchto majstrovstvách sveta zrejme nezúčastní nikto, pretože slovenský zväz boxu nemá financie na to, aby za oceán vyslal čo len menšiu reprezentačnú výpravu.

Hoci je dovolenkové obdobie, ani v týchto dňoch Ján ml. i Michal Ondovci neoddychujú. Pripravujú sa na ďalšie ligové kolo, v ktorom sa ich momentálny materský klub z Vranova nad Topľou stretne v boji o prvenstvo s vedúcou Nitrou. K svojim tohtoročným titulom v kategóriách jednotlivcov by Ondovci radi získali aj klubový titul, ktorý majú na dosah.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...