Vyhľadávanie:

Enviro súťaž

Enviro súťaž

Súpravu na separovanie domáceho odpadu získavajú Igor Lefkanič a Roman Jesenský, ktorí sa podelili o viaceré osobné skúsenosti s ochranou životného prostredia i o svoje názory na environmentálne projekty zavedené pri výrobe železa a ocele.

Igor Lefkanič, hoci býva v bytovke, separuje aj biologický odpad, ktorý nachádza svoje využitie ako kompost na záhradke. „Minimalizujem aj nákup vody v plaste. Pijeme čistú vodu z vodovodu, ktorá hodinu postojí v džbáne s nerastom šungit. Ten absorbuje z vody ťažké kovy, mikróby a má rôzne iné blahodarné účinky.“ V podniku chváli zavedenie zberných nádob na plast, ktorých je po použití ochranných nápojov neúrekom, ale i projekty na eliminovanie úniku nežiaducich látok do ovzdušia či aktivity na opätovné využitie odpadových vôd.

Projekt z oblasti vodného hospodárstva najviac zarezonoval aj u Romana Jesenského, a to konkrétne Čistiareň odpadových vôd v Sokoľanoch, ktorá čistí priemyselnú vodu zo železiarní už tridsať rokov. Okrem rôznych príkladov šetrenia zdrojov a recyklácie odpadov Roman Jesenský uviedol: „Keď som sa dočítal, aké množstvo vody dokáže znečistiť len kvapka oleja, využil som možnosť odovzdávať použitý olej z domácnosti na recykláciu na benzínovú stanicu. Od roku 2013 to bolo už pár litrov. K ochrane životného prostredia prispievame aj pestovaním kvetov, zeleniny a ovocia, ktoré slúžia ako potrava pre včely a iný užitočný hmyz. Zachytávame dažďovú vodu a následne ňou polievame záhradu.“ Z príkladov dvoch našich kolegov vidieť, že aj relatívne malými a jednoduchými činmi vieme toho dosiahnuť veľmi veľa. Záleží na každom z nás, či prekoná svoju pasivitu, niekedy lenivosť či pohodlnosť a prispeje k viditeľnej zmene prostredia, v ktorom žijeme.   

 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...