Vyhľadávanie:

Fórum vzdelávania, kariéry a inovácií zaujalo

Fórum vzdelávania, kariéry a inovácií zaujalo

Výstava ProEduco prilákala do Domu techniky v Košiciach stovky návštevníkov

Zjednotiť celé spektrum aktivít v oblasti vzdelávania, ľudských zdrojov a inovácií a zorganizovať pod spoločnou strechou fórum, ktoré dokáže osloviť študentov, zamestnávateľov, pedagogických pracovníkov, uchádzačov o prácu o tých, ktorí ju dokážu efektívne sprostredkovať, bolo ambíciou usporiadateľov už druhého ročníka výstavy ProEduco. Uskutočnila sa minulý týždeň, 19. až 21. novembra, v Dome techniky v Košiciach a, podľa vyjadrenia viacerých účastníkov, splnila očakávania. Bezmála päťdesiat vystavovateľov, medzi nimi aj spoločnosť U. S. Steel Košice a košické školy, s ktorými úzko spolupracuje - Stredná odborná škola v Šaci, Stredná priemyselná škola hutnícka či Stredná priemyselná škola elektrotechnická, sa tešili mimoriadnemu záujmu návštevníkov. Najviac zo strany mladých ľudí, ktorí sa rozhodujú kam po skončení základnej či strednej školy, ale tiež ľudí hľadajúcich si zamestnanie.

Súčasťou fóra vzdelávania, kariéry a inovácií bolo aj niekoľko sprievodných podujatí. O transfere technológií, ako prostriedku pre efektívnu spoluprácu vysokých škôl a priemyslu, diskutovali za okrúhlym stolom, pod garanciou Technickej univerzity Košice, zástupcovia akademických obcí so svojimi súčasnými i potenciálnymi partnermi zo slovenských firiem.

Košickú oceliareň zastupovali viceprezident pre ľudské zdroje Martin Pitorák a Jozef Bilý, riaditeľ úseku technológie výrobkov Výskumu USSE. Vyše dvojhodinová diskusia sa niesla v znamení rozpravy o oblastiach, ktoré prostredníctvom prenosu vedeckých poznatkov do praxe akcelerujú hospodársky rozvoj, hľadania efektívnych foriem spolupráce, porovnávania so zahraničnými praktikami v tejto oblasti i problematiky chýbajúceho zákona o inováciách, oceňovania ľudí, ktorí sa inováciami zaoberajú a tiež potreby podpory rozvoja vedy a techniky zo strany štátu.

Na problematiku zriaďovania centier odborného vzdelávania v stredných školách bol zameraný workshop, ktorý pripravil odbor školstva Košického samosprávneho kraja. S ich vznikom ráta koncepcia rozvoja odborného vzdelávania, ktorú už poslanci KSK schválili a ktorá má okrem iného priniesť skvalitnenie odbornej prípravy učiteľov a majstrov odborného výcviku v spolupráci so zamestnávateľmi, rozvoj a identifikáciu nových zručností a posilnenie vzťahov medzi svetom práce, výskumom a celou spoločnosťou. Centrá odborného vzdelávania budú slúžiť študentom domovských škôl, ako aj školám príbuzných odborov na vzdelávanie v kvalitatívne nových podmienkach so zameraním na nové technológie a s jasným prihliadaním na potreby praxe. Zamestnávatelia, ktorí už o podporu takýchto centier prejavili záujem, budú mať možnosť v nich preškoľovať aj svojich zamestnancov. Na workshope predstavili svoje návrhy na zriadenie centier odborného vzdelávania SOŠ dopravná pre automobilovú dopravu, SOŠ Košice-Šaca pre hutníctvo a SOŠ na Kukučínovej ulici v Košiciach pre stavebníctvo.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...