Vyhľadávanie:

Guláš oceliarov zabodoval

Guláš oceliarov zabodoval

Tím železiarov varil aj tohto roku počas Dňa mesta Košice na Hlavnej

Po roku na starom mieste s novým receptom a malou obmenou v kuchárskom tíme. Medzi 16 súťažnými družstvami, ktoré sa v nedeľu 1. mája uchádzali o najlepší kotlíkový guláš uvarený počas Dňa mesta Košice, nechýbali ani naši kolegovia. Po vlaňajšej premiére sa na Hlavnú ulicu vrátili Ján Tomáš, Peter Nižník, Rudolf Želinský a Jana Grubiaková. V roli nováčika sa predstavil Dušan Ivanišin, ktorý nahradil Ladislava Jergu.

Mladý výskumnícko - vysokopeciarsky tím sršal energiou, odhodlaním a vierou vo víťazstvo už od skorého rána. "Včera sme sa stretli a vyskúšali nový recept. Vylepšili sme ho podľa pripomienok každého člena tímu," prezradil šéfkuchár Ján Tomáš. "Hlavne sme sa dohodli, že ochucovať bude iba jeden z nás," dodal Rudolf Želinský.

V 30-litrovom kotlíku sa už medzitým škvarila cibuľka na domácej masti. V plastových nádobách čakalo na horúci kúpeľ deväť kilogramov hovädzieho a bravčového mäsa, viac ako štyri kilogramy zemiakov, doma vyrobené halušky a množstvo tradičných i netradičných ochucovadiel. V jednom z vrecúšok sa skrývala pálivá paprika jalapeňo, veľmi populárna v mexickej kuchyni. Tá sa mala postarať o štipľavosť guláša, bez ktorej si tento pokrm väčšina z nás ani nevie predstaviť. Na stole sa medzitým objavila chutná domáca slaninka a čerstvý chlebík. Hneď sa zhŕkli okoloidúci a koštovali. "Výborná a kedy bude guláš?" čochvíľa bolo počuť rovnakú otázku. Nečudo. Lákavé vône sa niesli doďaleka.

Konkurencia bola veľká. Po ľavici varil renomovaný hotel, oproti známa reštaurácia... Pätica našich kuchárov si však bola svojím úspechom istá. Na pravé poludnie vložili do bublajúceho kotlíka poslednú surovinu - na kocky nakrájané zemiaky. "Len aby sa nerozvarili," podotkol ktosi z tímu. To sa už pri stánku hadil dlhý rad hladných ochutnávačov. Neodolali sme ani my. Guláš, vyšperkovaný jemnými haluškami, chutil fantasticky. A chutil aj hodnotiteľom, ktorí mu prisúdili tretie miesto.

"Tešíme sa, oplatilo sa vsadiť na dôkladnú prípravu. Zúročili sme minuloročné skúsenosti a veľa sme si sľubovali od vylepšenej receptúry," podelil sa s nami o radosť zmenový majster obsluhy aglomerácie Vysokých pecí Ján Tomáš. "Tajomstvo receptu? Iba to, že sme od samého začiatku varili s citom, tak, aby jedlo naozaj príjemne pošteklilo chuťové poháriky. Tento tím sa osvedčil, určite nás na Hlavnej uvidíte aj na budúci rok," poznamenal s istotou a zvyšok skupinky hlasito súhlasil.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...