Vyhľadávanie:

Hlavná ožila dejinami mesta

Hlavná ožila dejinami mesta

Galakoncert Interface 2008 prilákal do centra mesta tisíce divákov

Vyvrcholením aktivít súvisiacich s kandidatúrou Košíc na titul Európske hlavné mesto kultúry 2013 bol galaprogram Interface 2008, ktorý sa uskutočnil v nedeľu, 7. septembra, na Hlavnej ulici. Koncert poznamenala tragická udalosť, ku ktorej došlo v rovnaký deň ráno na chorvátskej diaľnici a pri ktorej zahynulo v autobuse s košickou poznávacou značkou štrnásť cestujúcich a ďalší sa vážne zranili. Smutná udalosť sa dotkla celého mesta a reagovali na ňu aj účinkujúci úpravou svojich vystúpení.

Sprievodcami dejinami Košíc boli herci Henrieta Kecerová a Michal Soltész. Jednotlivé hudobné, tanečné a spevácke produkcie oddeľovali videoprojekcie, v ktorých sa zo vzťahu k mestu vyznávali osobnosti slovenskej a európskej kultúry. Prihovorili sa režisér Juraj Jakubisko, mnohostranný hudobník Peter Breiner, ale i už nebohí - hudobník, skladateľ a klavirista Juraj Szabados, herec Peter Rašev a básnik Jozef Urban.

Zaplnená Hlavná tlieskala umelcom, ktorých vystúpenia približovali minulosť i súčasnosť mesta. Tanečníkom baletu ŠDK, Romathanu, súboru Železiar, herečke a muzikálovej speváčke Vande Konečnej, Mariánovi Čekovskému, Petrovi Lipovi, kapele Backwards, vynikajúcemu orchestru Štátneho divadla Košice s dirigentom Igorom Dohovičom a najmä svetoznámemu opernému spevákovi Štefanovi Margitovi, ktorého precítený výkon všetkých dojal. Namiesto ohňostroja, ktorý kvôli tragickej havárii zrušili, znela na záver do stíchnutých Košíc Ave Maria, ktorú spevák zaspieval bez sprievodu orchestra.

Galakoncert podporila U. S. Steel Košice.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...