Vyhľadávanie:

Hutníci na Skalke

Hutníci na Skalke

Kde boli a kde sa chystajú naši turisti

Počas záverečných mesiacov uplynulého roka si naši turisti nemohli sťažovať na nečinnosť. Veď okrem množstva nenáročných poldenných túr ich čakali kvalitne pripravené, málo známe trasy. Absolvovali zájazd do Belianskych Tatier, oblasti Tisovca, záver roka už tradične patril Silvestrovskému výstupu na Kojšovskú hoľu zo Zlatej Idky. Rovnako nezaháľali ani začiatkom tohto roka. Už 5. januára sme sa zúčastnili na Novoročnom výstupe na Volovec (1284), ktorý organizovali turisti z Rožňavy a Čučmy už po tridsiatykrát! Táto akcia je v miestnom regióne veľmi populárna. Nie je zriedkavosťou, že sa na nej zúčastní aj sedemsto či osemsto ľudí. V polovici januára sme navštívili obec Vlachovo, kde zorganizovali 31. ročník výstupu na Stromíš (1192 m). Tento dvojvrchol sa nachádza na hrebeni Slovenského Rudohoria. Miestna akcia je už roky veľmi populárna. Vychádza sa prakticky len po chatu, kde je občerstvenie, ohník, živá kapela a tombola o veľmi hodnotné ceny. Záver bol v miestnom kultúrnom dome, kde sa podával guláš, tancovalo sa pri živej hudbe, starosta sprevádzal záujemcov po múzeu Andrássyovcov, ktorí sa tu narodili. Žiaľ, tento rok to bol iba guláš v miestnej reštaurácii. Dole hmla, mrholenie, hore sneženie, 30 centimetrov snehu.

Dlho očakávanou zimnou akciou však každoročne bývajú zimné zrazy turistov. Nie inak tomu bolo aj tento rok. Kremnica po štyroch rokoch opäť vzala žezlo do svojich rúk a zorganizovala túto akciu, ktorá sa konala už po 42. krát. Kremnické vrchy tak na štyri dni pritúlili bežkárov, zjazdárov, ako aj peších turistov. Od 24. do 27. januára si hlavne bežkári prišli na svoje. Veď približne 50 kilometrov upravených tratí asi nikoho nenechalo ľahostajnými. Vrátane našich účastníkov Zimnej olympiády U. S. Steel Košice. Trate boli často totožné s Bielou stopou. Potešiteľné pre zjazdárov je, že nová zjazdovka je už vyklčovaná, je väčšia a širšia než súčasná a aj nový hotelový komplex pod vysielačom je tesne pred dokončením.

Kremnica je veľmi bohatá na históriu. Bolo čo obdivovať. Hradný komplex s kostnicou, kostolom, s výhľadom na veži, bašty, sochu Immaculaty, morový stĺp, barbakan, banícke domy, múzeá, no a v neposlednom rade mincovňu. Razili sa tu mince pre desiatky štátov, teraz tiež eurá. Neďaleko sa tiež nachádza geografický stred Európy. Zimný zraz turistov bude v budúcom roku organizovať Prešov.

Nie sú to všetky podujatia, ktoré turisti absolvovali. Zúčastňovali sa samozrejme aj na ďalších akciách. Spomenieme iba preteky na bežkách Jizerská 50, či prechod Jozefínkou. To je už však za nami. V ďalších mesiacoch nás čaká celý rad hodnotných podujatí. Asi najnáročnejšie sa uskutoční v polovici júla. Bude to 10-dňový autobusový zájazd do talianskych Dolomitov. Po prekonaní Hochalpenstrasse pod Grosglocknerom v Rakúsku, budeme pôsobiť v národných parkoch Adamello, Stelvio a Branta. Máme v pláne preliezť aj niektoré zaistené cesty. O tom však nabudúce.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...