Vyhľadávanie:

Hutníci rozdávali radosť

Hutníci rozdávali radosť

Na trati 16. ročníka Rallye Opatovská - žiť na plný plyn aj početná skupina železiarov

Do štartu 16. ročníka Rallye Opatovská - žiť na plný plyn, ostávalo vo štvrtok 6. júna ešte bezmála poldruha hodiny, no deti zo Spojenej školy na Opatovskej ceste 97 v Košiciach sa pretekov už nevedeli dočkať. V bielych tričkách s logom podujatia, ktorého generálnym partnerom bola aj tohto roku spoločnosť U. S. Steel Košice, netrpezlivo vyzerali "svoje" autá i vodičov. Neušlo im ani jedno zatrúbenie prichádzajúcich vozidiel. Len čo si šoféri nalepili na dvere štartovné čísla, pre malých súťažiacich to bol signál, aby sa čo najpohodlnejšie usadili na sedadlách.

Autá čoskoro zaplnili dvor školy a zoradené čakali, kedy dostanú povel vyraziť na takmer 47-kilometrovú trať, ktorá viedla z Opátskeho na Zelený dvor, odtiaľ cez Budimír do Družstevnej pri Hornáde, Kavečian a ZOO a späť do Košíc do areálu školy. Cestou čakali posádky tri prejazdové kontroly spojené s vedomostnými súťažami a jazdou zručnosti. Vzrušujúce dobrodružstvo sa mohlo začať.

Úderom štrnástej hodiny vyrazil na trať ako prvý a tiež po prvý raz primátor Košíc Richard Raši, po ňom v dvojminútových intervaloch postupne námestníčka primátora Renáta Lenártová, s číslom tri viceprezidentka U. S. Steel Košice pre riadenie externých služieb a vzťahov Elena Petrášková nasledovaná ďalšími železiarenskými manažérmi - viceprezidentom pre technológiu Vladimírom Jackom, generálnym právnym zástupcom C. Jamesom Bondom, generálnymi manažérmi Marcelom Novosadom, Jozefom Bernátom, Miroslavom Grelom, Petrom Korytkom. Za volant si sadli aj zástupca generálneho manažéra pre požiarnu ochranu a bezpečnosť závodov USSK Ladislav Varga, riaditelia Miroslav Maďar, Marek Lukačín, Gabriel Bardiovský. Pridali sa ja ďalší obchodníci Mária Šimonová, Marcel Cipka, Izabella Belka, Viktor Udodik a Otto Bauer. Až šestnásť tímov z dvadsiatich deviatich posádok vytvorili práve oceliari. "Rallye má medzi našimi zamestnancami každý rok veľkú odozvu a som rada, že aj tentoraz prišli mnohí," povedala na margo účasti našich Anetta Smiková z úseku predaja a marketingu, ktorá je jednou z organizátoriek podujatia od jeho začiatkov. "Atmosféra je ako vždy výborná, deti sa tešia a spolu s nimi aj všetci dospelí. Na výhercov čakajú pekné ceny a malé darčeky potešia aj každé dieťa v posádke."

"Je to úžasné podujatie pre deti," vyznala sa krátko pred štartom Elena Petrášková, ktorá tvorila posádku s malými kamarátmi Tomášom, Jakubom a Adamom. Kým šliapla na plyn, nevyhla sa ani otázke, aká je šoférka: "Jazdím bezpečne a podľa predpisov." Šľachetnú myšlienku organizátorov podporil aj Vladimír Jacko. "My, ktorí sme obdarení zdravím a šťastím, by sme sa mali podeliť s tými, ktorí toľko šťastia v živote nemali," tlmočil svoje pocity. "Dnes som tu možno po pätnásty raz," zratúval v hlave účasť na rallye Miroslav Maďar. "Najlepšie umiestenie? Asi keď sme boli tretí..." "Som síce rýchly šofér, ale opatrný," zhodnotil svoj postoj k volantu Jozef Bernát. "Dúfam, že dnes to bude s naším umiestnením lepšie. V minulých ročníkoch sa mi na trati podarilo aj stratiť, takže sme dorazili do cieľa neskôr," priznal zasa Miroslav Grela. Marek Lukačín so svojím Oceľovým šípom, ako sa posádka pomenovala, vsadil na automatickú prevodovku. Marcel Novosad, Gabriel Bardiovský zažívali premiéru...

Areál školy v priebehu hodiny opustili už všetky vozidlá, v ktorých zasadli aj moderátor Patrik Herman, klávesák skupiny NO NAME Zoltán Šallai, fitneska Marietta Žigalová či bývalý žiak školy, starosta MČ Košice-Sever Marián Gaj. A kým sa v cieli objavilo prvé vozidlo, riaditeľka školy Mária Čabalová nám stihla deti pochváliť. Aj napriek svojim hendikepom sú chtivé po poznaní a dokážu veľa. Súťažia v prednese poézie a prózy, spievajú, hrajú divadlo, kreslia... Sú zručné, ako sme sa mohli presvedčiť na chodbe školy, kde inštalovali výstavu miniatúr slovenských hradov. Vytvorili ich deti košických špeciálnych škôl, medzi ktorými sa tie z Opatovskej rozhodne nestratili.

Po približne hodine a pätnástich minútach od štartu dorazili do cieľa prvé vozidlá. Kto vyhral? Na odpoveď si malí i veľkí pretekári museli však ešte počkať. O najlepších totiž nerozhodla rýchlosť, ale hlavne jazda zručnosti a test vedomostí. "Určite budeme medzi najlepšími, získali sme plný počet bodov," komentovali rallye po dojazde takmer všetci. Deti sa nahrnuli k výsledkovej tabuli a nedočkavo kontrolovali každý pribúdajúci bodový zápis. "My sme lepší," vydýchol si malý Dominik. "Bude to stačiť na medailu?," spýtavo sa otočil smerom k mame a potom skĺzol pohľadom na pódium, kde už čakali na víťazov tri poháre a ceny pre najlepších tohtoročných jazdcov.

Bilancia železiarov bola úspešná. Na treťom mieste skončila posádka viceprezidenta Vladimíra Jacka, druhú priečku obsadila Marietta Žigalová so svojím tímom a víťazmi sa stala štvorica -Viktor Udodik z úseku viceprezidenta pre predaj a marketing a trojica detí Dominik, Dušan a Klaudia. Malému Dominikovi sa tak prianie splnilo a mohol stískať v ruke víťazný pohár. Všetkých dospelých však viac než medaily hrial pri srdci pocit, že deťom vykúzlili na tvárach úsmevy a že spoločne prežili popoludnie "na plný plyn".

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...