Vyhľadávanie:

Ihriská po šiestich storočiach konečne realitou

Ihriská po šiestich storočiach konečne realitou

Umelé hutné kamenivo z U. S. Steel Košice aj pre obec Vyšný Klátov (4)

Stovky ton druhotnej suroviny vznikajúcej pri výrobe surového železa nachádzajú čoraz širšie uplatnenie aj v okolitých obciach, kde vysokopecnú trosku upravenú na granulát a umelé hutné kamenivo v nemalej miere využívajú pri realizácii rôznych rozvojových akcií. V tomto roku spoločnosť U. S. Steel Košice pomohla vyše tridsiatim obecným samosprávam, ktoré umelé hutné kamenivo získali za symbolickú cenu. O tom, načo ich použili, sme pripravili seriál článkov, ktoré postupne v Oceli východu uverejňujeme.

Kto z okolia Košíc by nevedel, kam pred vyše dvomi rokmi, presne 28. februára 2010, spadol meteorit? Bol okolo toho celkom slušný rozruch. Pravda je taká, že aj keď sa ho v intraviláne obce Vyšný Klátov pokúšal nájsť bárskto, napokon sa to podarilo, akože inak, astronómom zo Slovenskej akadémie vied. V atmosfére síce väčšia časť niekoľkotonového vesmírneho telesa zhorela a ďalšia sa rozpadla na množstvo segmentov, akademikom sa však podaril husársky kúsok. Po vyše troch týždňoch úporného hľadania našli vyše šesťdesiat úlomkov. Malá obec s ani nie štyristo päťdesiatimi obyvateľmi sa stala známou. Dnes vo Vyšnom Klátove, v spolupráci so Slovenskou akadémiou vied, budujú náučné chodníky k priestoru, kde sa časti meteoritu našli. A je celkom reálne, že návštevníci a záujemcovia o mimozemské materiály budú k nim kráčať po umelom hutnom kamenive z U. S. Steel Košice. "Chceme dať toto miesto verejnosti do povedomia a vyznačiť ho aj v turistickej mape," hovorí o jednom z plánov starosta Vyšného Klátova Ondrej Jusko.

Je to vskutku iba jeden z mnohých zámerov, ktoré plánujú v obci pre lepšie a zmysluplné trávenie voľného času jej obyvateľov, realizovať. "Prvá oficiálna zmienka o Vyšnom Klátove spadá do roku 1332. Žiadne športoviská a ihriská pre deti tu až doteraz neboli. Po šesťsto osemdesiatich rokoch sa toho konečne spoločne dožijeme," konštatuje starosta majúc na mysli projekt, ktorý zmení život najmä deťom a mladým ľuďom. "Pozemok, ktorý sme dostali od cirkvi do prenájmu na dvadsať rokov, sme začali zveľaďovať. Keďže sa rysovala možnosť získať z európskych fondov peniaze na výstavbu ihriska, podali sme žiadosť a chvalabohu to vyšlo. Lokalita, na ktorej sa pozemok nachádza, je na tento účel najvhodnejšia a najlepšia, keďže sa podľa územného plánu obce nedá stavať nikde inde než na nej. Nachádzame sa totiž v druhom ochrannom pásme pitnej vody. Dali sme si teda vypracovať projektovú dokumentáciu. Chceme, aby boli v našej obci ihriská a športoviská pre deti," podotýka Ondrej Jusko. Dodáva, že v hornej, severnej časti areálu budú lavičky, postavia tu tribúnu, vysadia stromy. Keď sa všetky práce skončia, športový areál bude naozaj pekný.

"A to aj za pomoci spoločnosti U. S. Steel Košice, pretože umelé hutné kamenivo z jej produkcie nám pri stavebných prácach veľmi pomohlo. Využli sme tento materiál na podkladovú vrstvu pod športové plochy. Kamenivo zo železiarní sme používali aj pri budovaní obecnej kanalizácie. Teraz ušetríme nejaké peniažky, čo je pre takú malú obec, ako je tá naša, naozaj vynikajúce. Lebo malá obec, malé peniaze. Za málo peňazí musíme urobiť veľmi veľa roboty. Ďakujeme spoločnosti U. S. Steel Košice za pomoc."

Do Vyšného Klátova smerovalo z košickej oceliarne vyše dvetisíc ton umelého hutného kameniva.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...