Vyhľadávanie:

Je treba hovoriť a ukazovať ľuďom, čo je v našom okolí!

Je treba hovoriť a ukazovať ľuďom, čo je v našom okolí!

Predstavte si partiu mladých ľudí, našich kolegov z USSK, ktorá sa po práci stretáva, aby čistila okolie od čiernych skládok a porozhadzovaného odpadu. Nie, to nie je fikcia! To je realita a presvedčenie ľudí, ktorí chcú žiť v čistom prostredí, prechádzať sa po prírode neznehodnotenej ľudskou lenivosťou a ľahostajnosťou. Skupinu dobrovoľníkov sme zastihli 21. júla 2021 pri odstraňovaní nelegálnej skládky za obcou Bočiar, odkiaľ stihli za týždeň práce odviezť vyše tristo pneumatík a stovky vriec odpadu. Lídra občianskeho združenia Save Nature by Čivas Ladislava Stupáka, ktorý pracuje ako operátor TŠP v DZ Teplá valcovňa, sme sa opýtali, s akým zámerom sa prihlásili do grantového programu USSK a Karpatskej nadácie Spoločne pre región.

„Vo svojom voľnom čase upratujeme a likvidujeme čierne skládky a smetiská najmä v okrese Košice a Košice-okolie, ale chodíme i ďalej po Slovensku. Čistíme potoky a turistické chodníky. Chceme motivovať čo najviac ľudí, lebo každé vrece sa počíta. Robíme to dobrovoľne a zadarmo! Potrebujeme však finančné prostriedky, keďže naša práca je hradená iba z vlastných zdrojov alebo od dobrovoľných darcov, ktorí nám prispievajú na vrecia, prípadne na pohonné hmoty alebo ochranné pomôcky. Grant, ktorý sme získali na projekt Upracme svoje okolie, sme použili na zakúpenie prívesného vozíka na odvoz odpadu a výrobu propagačných materiálov,“ hovorí Ladislav.

Súhlasne prikyvujú aj ďalší členovia OZ: Roland Bartko, zmenový údržbár v DZ TVA, jeho brat Peter Bartko, ktorý pracuje v mlynici uhlia DZ Koksovňa i Vanda Repčeková, priateľka L. Stupáka. Tento rok už stihli zorganizovať mnoho spoločných brigád a odstrániť nelegálne skládky v okolí U. S. Steel, Veľkej Idy, odkiaľ pochádzajú, vyčistili potok pri zádielskej obci Háj i lom pri obci Rudník. Stretávajú sa v podstate nonstop, hoci pracujú na rôzne zmeny.

A nehnevá ich, že upratujú neporiadok, ktorý urobil niekto iný? „Nie, toto nás neodrádza, lebo nám nie je jedno, ako vyzerá naše okolie a treba s tým niečo robiť. Pridávajú sa k nám aj ďalší ľudia, aktuálne máme približne 50 členov. Oslovujú nás aj starostovia okolitých obcí a spolu s ich obyvateľmi odstraňujeme čierne skládky. Poväčšine sa na danom mieste už neobnovia, najmä ak majú v obci zberný dvor. A na tých nepoučiteľných sú pripravené fotopasce a následné vyšetrovanie na polícii.“

V OZ Save Nature by Čivas plánujú robiť aj vzdelávacie aktivity na predchádzanie vzniku nelegálnych skládok. Nateraz aspoň občas zoberú deti z rómskej osady upratovať spolu s nimi. Vysvetľujú im, že na odpad slúžia zberné nádoby. Medzi odpadkami na nelegálnej skládke však nájdu všeličo a nedávno sa im podarilo vypátrať aj majiteľa, ktorým bol majster z USSK. „Je to nepochopiteľné, tomu človeku nič nechýba, má pekný dom, rodinu, ale odpad vyhodí do prírody,“ krúti neveriacky hlavou L. Stupák a pokračuje: „Náš cieľ je jasný – čistejšia krajina. Plánujeme v našej práci pokračovať dlhodobo a budovať občianske združenie s dobrým menom a jasným odkazom pre nasledujúcu generáciu. Budeme radi, ak svojou činnosťou motivujeme aj ostatných správať sa k prírode a okoliu, v ktorom žijeme, ohľaduplnejšie.“

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...