Vyhľadávanie:

Jedinečné svojho druhu

Jedinečné svojho druhu

V Gelnici sa konalo medzinárodné cvičenie záchranárov GL Rescue 2013

Je štvrtok 6. júna, krátko po pol deviatej ráno a pred sídlom Občianskeho združenia Záchrannej služby Východ v Gelnici stojí nastúpená skupina záchranárov. "Máme hlásený požiar v neďalekom rekreačnom zariadení. V objekte sa nachádzajú zranení, ktorým bude potrebné poskytnúť prvú pomoc a evakuovať ich do bezpečia. O deviatej očakávame príchod vrtuľníka," znejú základné informácie, ktoré podáva riaditeľ medzinárodného cvičenia GL Rescue 2013 Stanislav Králik. Tímy záchranárov si zo svojich radov určia veliteľa zásahu, zapínajú majáky a vydávajú sa na miesto nešťastia.

ÚČASŤ OVPLYVNILI POVODNE

Cestou v terénnom aute sa dozvedáme, že ide o 5. ročník medzinárodného záchranárskeho cvičenia, ktorého organizátorom je Občianske združenie Záchranná služba Východ. Táto, po finančnej stránke náročná akcia, sa tohto roku mohla uskutočniť aj vďaka príspevku od Karpatskej nadácie, ktorá v spolupráci s U. S. Steel Košice podporila projekt v rámci grantového programu Spoločne pre región. "Na štvordňovom cvičení sa zúčastňuje vyše šesťdesiat záchranárov zo Slovenska, Čiech a Poľska. Ich počet mal byť ešte vyšší, avšak naše plány narušili povodne v Európe. Nemohol prísť tím z Nemecka a dvanásť záchranárov z Čiech," hovorí S. Králik. I napriek tomu je však s počtom účastníkov spokojný. Okrem záchranárov sú na cvičení prítomní i dvadsiati komisári, ktorí hodnotia úroveň zásahu a dôležitú úlohu zohráva aj takmer štyridsiatka figurantov.

V PERMANENCII I VRTUĽNÍK

Predierame sa autom cez ťažko dostupný terén až k rekreačnému areálu nachádzajúcemu sa v priľahlých kopcoch. Za nami sa náhlia húkajúce sanitky a hasičské autá. Už z diaľky vidieť dym stúpajúci zo strechy objektu. Areál je však zamknutý, zabrzdí nás reťaz s vysiacim zámkom na bráne. Nie však nadlho, pohotový hasič ho pretína sekerou. "Pomóc, tu som! Počuje ma niekto?" ozýva sa z objektu. Na balkóne na prvom poschodí máva dievča. Do budovy nikto nesmie, musia ju najprv zaistiť hasiči a jej bezpečnosť skontrolovať statik. Medzitým zo zadymenej budovy vybiehajú žiaci zo základnej školy v Jaklovciach. Po tom, čo objekt preskúmajú hasiči, do vnútra vchádzajú kynológovia. Psi prehľadávajú trosky a zachytávajú pachové stopy. V suteréne sa snažia záchranári vypáčiť protipožiarne dvere pomocou hydraulických nožníc. Za nimi sa nachádzajú uväznení žiaci. Skupina ďalších záchranárov sa medzitým venuje tínedžerom v neďalekej chatke, ktorí to prehnali s večernou oslavou. Jeden z nich je dokonca v bezvedomí a zakliesnený pod podlahou chatky. Zdravotníci majú plné ruky práce aj s dievčinou, ktorá si veľa nepamätá.
Z diaľky počuť burácajúci zvuk pripomínajúci helikoptéru. Pozeráme sa na hodinky, ukazujú presne deväť hodín. Komisári môžu byť spokojní, zatiaľ ide všetko podľa plánu. O pár sekúnd sa už ledva držíme na nohách, podlamuje nám ich silný vír, ktorý vytvára armádny vrtuľník Mi-17 zostupujúci nad strechu rekreačného objektu. Sme svedkami akcie, pri ktorej sa k obetiam spúšťa na lane záchranár. Všetko trvá iba niekoľko sekúnd a o chvíľu už vrtuľník opäť stúpa nad horizont. Záchranár visí na lane, no už spoločne s dvoma evakuovanými osobami.
Príležitosť predviesť svoje umenie majú aj hasiči. V areáli sa vznietila unimobunka. Plamene sa začínajú rýchlo šíriť a tak je nevyhnutný promptný zásah. S ohňom rýchlo skoncujú chlapi z Dobrovoľného hasičského zboru Medzev.

RANY Z CESTA A MEDU

Pred budovou záchranári ošetrujú zranených. Mnohí majú rôzne zlomeniny a vidieť aj tržné rany. Vyzerajú ako pravé. "Nie je to žiadna veda. Rany vyrábame z cesta, potravinárskych farieb a púpavového medu," vysvetľuje komisárka Eliška Břečková z OZ Záchranáři Česká Kamenice, ktorá sa podujala na rolu maskérky. Na medzinárodnom cvičení sa so svojimi kolegami zúčastňuje už tretí raz. V Gelnici je opakovane aj Jozef Breuer z košickej záchranky. Tvrdí, že ročne absolvuje niekoľko cvičení, avšak toto je jedinečné svojho druhu. "Výnimočné je v tom, že na jednom mieste kooperujú všetky zložky integrovaného záchranného systému. Získavame tak mnoho skúseností a vedomostí, ktoré môžeme uplatniť v praxi."

ZOHRATOSŤ TÍMOV PREVERIA ĎALŠIE ZÁCHRANNÉ AKCIE

Niekoľko minút po jedenástej hodine hlásia záchranári hotovo. Budova je evakuovaná, všetkým zraneným bola poskytnutá prvá pomoc a unimobunka je uhasená. Komisári dopisujú posledné poznámky a rátajú body. Vyzerá to tak, že cvičenie dopadlo dobre. Spokojný je aj hlavný komisár Zdeněk Břečka. "Zaznamenali sme len malé nedostatky, ktoré si rozoberieme počas vyhodnotenia. Záchranári ešte nie sú úplne zohratí, takto spoločne zasahovali iba druhýkrát. Svoju rolu zohráva aj jazyková bariéra, keďže tu máme tímy z rôznych krajín. Uvidíme, ako im to pôjde počas ďalších cvičení." Najprv však treba nabrať silu a trochu si oddýchnuť. Popoludní totiž čaká na záchranárov ďalší zásah - zranení parašutisti v neprístupnom teréne.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...