Vyhľadávanie:

Jednoeurové bankovky nebudú, chystajme si platobné karty

Jednoeurové bankovky nebudú, chystajme si platobné karty

Banky nabádajú vložiť voľnú hotovosť pred Novým rokom na účty

Slovenskí bankári odporúčajú obyvateľom pred zavedením eura uložiť si voľné slovenské koruny do bánk. Vyhnú sa tak starostiam s výmenou domácej meny za euromenu. "Zavedenie eura je príležitosťou pre každého, kto má doma prebytočnú hotovosť v korunách. Ak ju vloží do banky na niektorý z vkladov, peniaze mu banka automaticky a bez poplatku prevedie na eurá," hovorí riaditeľ Regionálneho riaditeľstva Slovenskej sporiteľne (SLSP) v Košiciach Štefan Šipoš.

Slovenská republika chce zaviesť euro od 1. januára 2009, rozhodnutie európskych politických a menových organizácií o zavedení eura v SR sa očakáva koncom mája alebo začiatkom júna 2008. Podľa harmonogramu zavedenia eura v zmysle uznesenia vlády SR Európska centrálna banka (ECB) stanoví konverzný kurz EUR/SKK, ktorý sa už nikdy nezmení, začiatkom júna 2008. Bankomaty slovenských bánk budú do konca roka 2008 vydávať koruny, v roku 2009 eurá, v prvých dňoch roka 2009 v hodnote 10 a 20 eur. Počas konverzného víkendu (od štvrtka, 1. januára do nedele, 4. januára 2009) banky otvoria niektoré vybrané obchodné miesta, ktoré budú zväčša ponúkať výhradne zmenárenské služby (len výmenu slovenských korún za eurá). Od 1. do 20. januára 2009 budú vymieňať bez poplatkov koruny na eurá a umožnia bez poplatku vložiť hotovosť v slovenských korunách na účet alebo vkladnú knižku v eurách.

Banky nabádajú klientov aj k zvýšeniu záujmu o platobné karty, čím sa po prechode na euro vyhnú nielen nedostatku hotovosti v novej mene, ale predídu tým najmä starostiam s oťaženejšími peňaženkami vplyvom väčšieho počtu ťažších eurových mincí. Veď, napríklad, poleurová a jednoeurová minca, čo bude približne hodnota 15,50 a 31 korún, sú o jeden gram ťažšie ako desaťkorunová minca a dvojeurová minca o dva gramy ťažšia ako desaťkorunáčka. Hovorca SLSP Štefan Frimmer v tejto súvislosti pripomenul, že ECB kategoricky zamietla akékoľvek úvahy o zámeroch a snahách Slovenska zaviesť kvôli krajinám vstupujúcim do eurozóny jednoeurovú bankovku, aby uľahčila občanom prechod na novú menu.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...