Vyhľadávanie:

Kataríne Azariovej učaroval triatlon

Kataríne Azariovej učaroval triatlon

Venuje sa jednému z fyzicky najnáročnejších športov

Predstavte si, že máte zaplávať jeden a pol kilometra, potom naskočiť na bicykel, prejsť na ňom ďalších štyridsať kilometrov a celú tortúru zakončiť 20-kilometrovým behom. Pre bežných smrteľníkov ide o nadľudský výkon, pre triatlonistov to však nie je nič výnimočné. Rovnaké i dlhšie úseky bez problémov zdoláva aj Katarína Azariová z útvaru generálneho manažéra predaja pre Európu a export. Pritom na prvý pohľad by ste vôbec nehádali, že tejto mladej žene učaroval tento jeden z fyzicky najnáročnejších športov.

V triatlone, ktorý je od roku 2000 súčasťou letných olympijských hier, ide o kombináciu troch disciplín pozostávajúcich najprv z plávania, bicyklovania a nakoniec behu. Okrem štandardizovaných vzdialeností 1,5km/40km/20km, sa konajú aj šprinty, kde sú úseky krátené na polovicu, teda na 0,75km/20km/10km. Triatlonový svet však pozná aj iné súťaže s rozdielne dlhými úsekmi. Azda najznámejším podujatím je Iron Man, ktorý sa koná pravidelne od roku 1978 na Havaji. V tomto prípade sa musia pretekári popasovať skutočne s extrémnymi podmienkami. Najprv je potrebné zaplávať 3,8 kilometra, potom prejsť ďalších 180 kilometrov na bicykli a záverečnou "lahôdkou" je maratón. Pohode na trati nepridáva ani vysoká teplota a 100-percentná vlhkosť vzduchu.

VŠETKO IDE Z VLASTNÝCH ZDROJOV

Kataríne Azariovej učaroval triatlon v druhej polovici 90-tych rokov, keď navštevovala strednú školu. "Riešila som dilemu, kam na vysokú školu a rozhodla som sa podať prihlášku na Fakultu telesnej výchovy a športu do Bratislavy. Ako hlavný šport som si vybrala triatlon. Zapáčil sa mi pretože, testuje vaše fyzické schopnosti. Z Bratislavy nakoniec zišlo a ostala som študovať vysokú školu v Košiciach. Trénersky sa ma ujal môj vzdialený bratranec a dobrý triatlonista Gregor Fotul," približuje svoje začiatky s triatlonom. Stala sa členkou klubu TTK Košice, no ten sa časom premenoval na Triclub Šaca a do svojich radov prijal aj bežcov. Klub viedol Viktor Fotul, otec bratranca Gregora. Obchodná manažérka K. Azariová na toto obdobie spomína veľmi rada, pretože o triatlon bol zo strany sponzorov väčší záujem ako teraz. "Vďaka lepším finančným podmienkam sme sa zúčastňovali na viacerých triatlonových či duatlonových pretekoch a absolvovali i rôzne sústredenia. V dnešnej dobe si triatlonisti zväčša hradia všetko z vlastných zdrojov." Z týchto dôvodov časom ukončil svoju činnosť aj Triclub Šaca. Pred štyrmi rokmi však mestská triatlonová sféra zažila obrodu v podobe založenia Športového klubu Pegas Košice.

VÝSLEDKY NENAHÁŇA

Katarína Azariová sa v súčasnosti triatlonu venuje už iba na rekreačnej úrovni. Tvrdí, že na výkonnostný šport jej popri zamestnaní nezostáva veľa času. Triatlon si totiž vyžaduje tvrdý režim a dokonalú prípravu. Veď posúďte sami. "Ráno pred príchodom do práce trénujem na mestskej plavárni. Typickou dávkou je dva a pol kilometra vo veľkom bazéne. Na bicykel chodievam zvyčajne po príchode z práce, ale niekedy na ňom chodím i do zamestnania. V rámci tréningovej jednotky prejdem päťdesiat až sto kilometrov. Cez víkendy vyrážam s partiou na dlhšie trasy. Podobné je to s behom. Zvyčajne absolvujem približne dvanásťkilometrový úsek," rekapituluje svoj tréningový režim. Ako vraví, ak sa chce človek tomuto športu venovať seriózne, každú triatlonovú aktivitu by mal absolvovať aspoň trikrát do týždňa. Prvenstvá ani sekundy už naša kolegyňa niekoľko rokov nenaháňa, dôležitý je pre ňu dobrý pocit z výkonu. Vraví, že v cieli ju vždy zaplaví pocit šťastia. "Súvisí to s prekonávaním vlastných limitov. Doma mám zbierku ocenení, no v súčasnosti je pre mňa dôležitejšia radosť z absolvovania pretekov. Doteraz si najviac cením piate miesto na podujatí Oravaman z minulého roka. Ide o najťažšie triatlonové preteky na Slovensku, pretože väčšina trate vedie cez kopce a plávanie je v chladných vodách Liptovskej Mary. Navyše, každoročne sa na pretekoch zíde silná konkurencia."

Tento rok K. Azariová sa na Orave predstaví opäť. Okrem toho sa objaví aj na niekoľkých cross-coutry behoch či bicyklových maratónoch. Je toho však menej ako v minulosti pretože, ako vraví, triatlon si už iba užíva a podujatia si vyberá viac ako v minulosti.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...