Vyhľadávanie:

Keď pomoc iným hreje pri srdci

Keď pomoc iným hreje pri srdci

Prezident David J. Rintoul na neformálnom obede s vybranými účastníkmi dobrovoľníckeho podujatia U. S. Steel pre Košice

Uvoľnená atmosféra, popretkávaná ešte čerstvými zážitkami z nedávnych dní, ktorých spoločným znakom bola ochota dobrovoľne, bez nároku na akúkoľvek odplatu pomôcť a urobiť radosť iným, sa niesla celým, vyše poldruhahodinovým stretnutím jedenástich vybraných železiarov s prezidentom U. S. Steel Košice Davidom J. Rintoulom a ďalšími top manažérmi spoločnosti. Pozvanie najvyššieho predstaviteľa košickej oceliarne na spoločný neformálny obed, ktorý už tradične nasleduje po dobrovoľníckom podujatí U. S. Steel pre Košice prijali Zora Horváthová z DZ Mechanika, Pavol Králik z DZ Údržba, Zuzana Ivanová z Nákupu, Drahoslava Nagyová z BSC, Martin Szabó z DZ Zušľachťovne a obalová vetva, Eva Bobaľová z finančného úseku, Erika Rosochová z úseku ľudské zdroje, Bartolomej Horváth z DZ Koksovňa, Mária Mikuláková z predaja, Viera Štefanovová a jej kolega Jozef Majoroš z bankovníctva.

Na jednom sa všetci unisono zhodli. Dobrovoľnícke dni utužujú vzťahy, formujú tímy a čo je najdôležitejšie, hutníci spolu so svojimi rodinnými príslušníkmi a ľuďmi z partnerských organizácií urobia počas nich kus dobrej roboty. Na siedmom ročníku podujatia sa 17. a 18. mája 2013, ako uviedla Ľubomíra Šoltésová z Vonkajších vzťahov, zúčastnilo dovedna vyše 540 dobrovoľníkov. Robotníci, technici i manažéri sa zapojili do Hutníckej kvapky krvi, zbierky šatstva a ďalších potrieb pre krízové centrá i do manuálnej práce v rámci pomoci desiatim košickým organizáciám. Ich úsilie a zanietenosť pri podpore verejnoprospešných aktivít ocenil i David J. Rintoul. "V tomto roku som, žiaľ, medzi dobrovoľníkmi chýbal, keďže ma pracovné povinnosti v čase ich konania "odvelili" do USA. Som však veľmi vďačný za prácu, ktorú ste odviedli. Reprezentuje váš postoj ku komunite, v ktorej žijeme a podnikáme, váš ľudský prístup k potrebám iných a tiež filozofiu celej našej spoločnosti. Subjekty, ktorým pomáhame, sa z našej práce tešia. Ak by sme ich nepodporili, s najväčšou pravdepodobnosťou by ju sami nezvládli," konštatoval prezident.

Ako prvá sa so svojimi postrehmi a zážitkami podelila s ostatnými viceprezidentka pre riadenie externých služieb a vzťahov Elena Petrášková. Ako pravidelná účastníčka dobrovoľníckych brigád sa v tomto roku podujala spolu so svojím vyše tridsaťčlenným tímom pomôcť v útulku pre psov. Chlapi z dcérskej spoločnosti RMS pripravili pôdu na sobotňajšiu brigádu už niekoľko dní predtým, keď vybetónovali ohradu výbehu pre šteniatka. "Spravili sme kus dobrej roboty. Pre naše deti mala táto aktivita navyše aj výchovný charakter. Videli, že chceme a vieme k rozvoju, v tomto prípade útulku, prispieť dobrovoľne. A určite je to aj o vzájomnej spolupráci s mestom," dodala. K skalným dobrovoľníkom patrí i viceprezident pre ľudské zdroje Martin Pitorák. V doterajšej histórii podujatí nechýbal na žiadnom. Vlani i predvlani pracoval v Autistickom centre Rubikon, v tomto roku pomáhal košickej štátnej filharmónii, kde chodí pomerne často počas roka na koncerty. "Určite nevynechám brigádu ani na budúci rok," nechal sa počuť. S pomocou druhým sa nechystajú prestať ani Viera Štefanovová s kolegom Jozefom Majorošom. Do zoologickej záhrady chodia robiť radi aj preto, že môžu vziať so sebou svoje deti. "Je fajn, že vidia rodičov pracovať na zveľaďovaní miest, kam chodia i so svojimi kamarátmi," poznamenali.

Zore Horváthovej je trochu ľúto, že sa jej doteraz nepodarilo zlanáriť na dobrovoľnícku akciu svojich kolegov, chodí však na ne so svojimi sestrami. "Som rada, že sme pomohli autistickému centru. Učiteľky tam robia naozaj náročnú prácu," nechala sa počuť. Zuzane Ivanovej sa v tomto smere darí. Päťdesiat percent kolegov už presvedčila. "Je to zároveň, ako načrtla aj pani viceprezidentka Petrášková, fantastický team building. Lebo kolegov v práci poznáte inak a pri lopate tiež inak," ozrejmila s úsmevom. Pomoc iným hreje pri srdci Drahoslavu Nagyovú i Martina Szabóa, ktorí pomáhali v Trstenom pri Hornáde, dobrý pocit nielen z čistého a voňavého Domu umenia, ale aj z podpory iným vo všeobecnosti majú Eva Bobaľová a Erika Rosochová. Mária Mikuláková má rada zvieratá, aj preto si za miesto brigády zvolila útulok pre psov. "Strihala som koberce do kotercov a žiaľ, vypočula som si od aktivistiek únie naozaj strašné príbehy psíkov, o ktorých sa tam dnes starajú," načrtla problém. Brigádu v Dome aktívneho videnia si Bartolomej Horváth vybral i preto, že si prečítal, že sa tam chystajú okrem iného natierať zárubne. A on je vyučený maliar. Pochvalu za to, že sám vymaľoval celé poschodie, skromne odmietal. "Veď na to som tam išiel..." Rovnako skromne zareagoval i Pavol Králik, keď naňho brigádnici z Rubikonu prezradili, že kým všetci sa po guláši pobrali domov, on sa vrátil dokončiť robotu, ktorú začal. V zoologickej záhrade v tomto roku brigádovali aj viceprezidenti Matthew T. Lewis a John P. Coyne, pre ktorého má toto miesto, ako prezradil, špeciálny význam. "Zoologická záhrada bola jedným z prvých miest, ktoré sme si išli pozrieť s našimi deťmi po príchode na Slovensko. Odvtedy sme tam už boli mnohokrát. Aj preto sme radi pomohli." Nový generálny právny zástupca C. James Bond zasa s úsmevom prisľúbil, že na budúci rok, keďže tentoraz dobrovoľnícke dni nestihol, pretože sa uskutočnili v čase jeho príchodu do Košíc, odslúži dvojitú zmenu.

Debata pokračovala výmenou postrehov i skúseností z organizovania dobrovoľníckych akcií. Viceprezidentka Elena Petrášková poďakovala tímu Vonkajších vzťahov za náročnú prípravu dobrovoľníckeho podujatia, jeho logistiku i realizáciu. Účastníci stretnutia si potom z rúk prezidenta spoločnosti Davida J. Rintoula a viceprezidenta Martina Pitoráka prevzali malé pozornosti.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...