Vyhľadávanie:

Keď sa oči boja, ale ruky urobia

Keď sa oči boja, ale ruky urobia

Spolupráca s Detským domovom sv. Klementa Hofbauera v Podolínci trvá už desať rokov

Už celých desať rokov trvá spolupráca košickej oceliarne s Detským domovom sv. Klementa Hofbauera v Podolínci. Začala sa celkom prozaicky. Jej históriu začala písať žiadosť riaditeľa Štefana Straku o finančnú podporu pri zriadení stolárskej dielne, kde mali naberať starší chovanci svoje prvé skúsenosti s remeslom. Skvelý projekt vtedy spoločnosť U. S. Steel Košice podporila a svoju vďačnosť za jej ústretový krok Podolínčania pretavili v novej dielni do výroby drevených anjelikov, ktoré ostali na pamiatku hutníkom plniacim deťom v detských domovoch vianočné želania zo stromčekov prianí. Nasledovali prvé osobné kontakty, ktoré časom prerástli do partnerstva a s ktorými sa detailnejšie oboznámila počas návštevy detského domova minulý týždeň v stredu 27. júla, aj manželka prezidenta spoločnosti Donna Buckisová. Niekoľkohodinové stretnutie, bohaté na zážitky zo športových i spoločenských hier, si s prázdninujúcimi rovesníkmi z domova užili aj súrodenci Christopher a Olivia Buckisoví.

„Vďaka vašej spoločnosti máme možnosť ponúknuť našim deťom v domove to, čo by inak nemali šancu poznať a zažiť. V podstate nám pomáhate deti vychovávať,“ poznamenal bez pátosu riaditeľ Štefan Straka, majúc na mysli rad spoločných aktivít. Nemožno medzi nimi nespomenúť každoročnú výrobu spomienkových predmetov do vianočného charitatívneho stánku na Hlavnej ulici, hokejové zápasy s manažmentom hutníckej firmy, účasť na minimaratóne, Family Safety Day, Rodiny športujú či úspešné Košické Benátky, ktoré sú pre Podolínčanov vždy výzvou a z ktorých si odniesli už tri absolútne víťazstvá.

Počas prázdnin nie je v domove až tak rušno. Väčšina detí odišla na liečenie do Tatier, no pätnástka tých, ktorí zostali, sa vôbec nenudí, informovala zástupkyňa riaditeľa Danka Štefková. „Chodíme na výlety, keď je dobré počasie aj na kúpalisko. Všetci sa už tešia do tábora, k Banskej Bystrici cestujeme na štrnásť dní v pondelok 1. augusta.“

Máte aj vy doma slovensko-americkú knižku receptov Cook Book? Aj výťažok z nej pomohol Podolínčanom pri rekonštrukcii kamenného domu, ktorý má po dokončení slúžiť ako Domov na pol ceste. V týchto týždňoch sa na ňom intenzívne pracuje. „Ocy sie bojom, ale renki zrobiom,“ povedal po goralsky Štefan Straka, keď sme si boli stavbu obzrieť. „Oči sa boja, ale ruky urobia,“ preložil ľudovú pravdu, ktorú mu na povzbudenie po zadovážení domu z roku 1886 povedali jeho kolegyne. Roboty je na ňom skutočne dosť. „Elektrinu i vodu sme už pritiahli, opravili krov, nainštalovali novú strešnú krytinu z plechu z košickej huty. Dom bude mať obývačku s kuchyňou, dve ďalšie izby, kúpeľňu, toaletu... Časom chceme v prístavku zriadiť stolársku dielňu. V najbližšom čase nás čaká svojpomocná oprava stropu a podlahy, výmena okien, maľovanie... Ak všetko pôjde ako má, päť odchovancov nášho domova tu nájde svoje prechodné bývanie ešte v tomto roku.“

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...