Vyhľadávanie:

Koľko nás stoja tarify?

Koľko nás stoja tarify?

Ako ukazuje graf, kompenzácia 12,4 milióna eur z Ministerstva hospodárstva SR predstavuje len časť zo 40 miliónov eur, ktoré sme v roku 2018 zaplatili na poplatkoch v rámci tarify za prevádzkovanie systému (TPS, z ktorej viac než polovica ide na podporu výrobcov elektriny z obnoviteľných zdrojov). Z toho 25 miliónov tvorili poplatky za nami vyrobenú a spotrebovanú elektrinu, ktorá ani neopustila brány nášho podniku. Je to pre predstavu to isté, ako by každý, kto si doma vypestuje a zje napr. paradajky, musel za nich platiť poplatky štátu. A to stále hovoríme len o poplatkoch, nie samotnej elektrine, ktorú si buď s nejakými nákladmi musíme vyrobiť alebo nakúpiť za trhové ceny.

Kompenzáciu pre energeticky náročné podniky získalo tento rok 76 spoločností, ktoré, rovnako ako USSK, splnili stanovené kritériá. Spolu si prerozdelia 40 miliónov eur,  ktoré na to vláda vyčlenila. Zhodou okolností je to rovnaká suma, ktorú za TPS v minulom roku zaplatila USSK. Európska legislatíva pritom umožňuje vyššiu kompenzáciu, čo okolité krajiny aj využívajú. Takže oceliarne u našich susedov majú voči nám stále konkurenčnú výhodu.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...