Vyhľadávanie:

Logistický systém vybudovali vo vlastnej réžii

Logistický systém vybudovali vo vlastnej réžii

Filozofia Industry 4.0 sa udomácňuje aj v U. S. Steel Obalservis

Filozofia Industry 4.0 je vlastná aj dcérskej spoločnosti U. S. Steel Obalservis. Majú tu za to, že existuje obrovské množstvo príležitostí, kde ju možno uplatniť tak, aby bola firma produktívnejšia, ziskovejšia a viac konkurencieschopnejšia. Logistiku nevynímajúc.

A dôležité je pri tom určite zdôrazniť, že U. S. Steel Obalservis na to v zmysle prezentovanej stratégie  materskej spoločnosti U. S. Steel Košice zameranej na dosiahnutie postavenia vysoko výkonnej organizácie využíva potenciál vlastných zamestnancov.

„Filozofia Industry 4.0 je nám veľmi blízka. Zefektívňovanie procesov je našou bežnou praxou, celé roky pracujeme na automatizácii spracovania dát, budovaní vlastných informačných systémov a ich prepájaní aj so systémami materskej spoločnosti tak, aby bol v čo najväčšej miere eliminovaný ľudský faktor, chybovosť a znižovaná časová náročnosť procesov. Našou veľkou výhodou je, že informačné systémy sú našim dielom, sú šité na mieru, preto je aj ich administrácia a prispôsobovanie v našej vlastnej réžii a nezvyšuje náklady spoločnosti,“ konštatuje riaditeľ pre financie, majetok a logistiku Tomáš Žatkovič.

Na budovaní systémov v súlade s filozofiou Industry 4.0 pracuje v U. S. Steel Obalservis malý tím ľudí, ktorí veľmi dobre poznajú procesy, pretože oblasť informačných technológií nie je ich jedinou pracovnou náplňou.

 „Keď sa obzriem späť a spomeniem si, ako sme pred niekoľkými rokmi začínali a čo sme do dnešného dňa dosiahli, som naozaj hrdý,“ poznamenáva  vedúci oddelenia riadiacich systémov a logistiky Ladislav Závodník a konkretizuje: „Vytvorili sme rôzne systémy, využívame agilné metódy programovania, čo sa nám osvedčilo ako veľmi rýchly, spoľahlivý a hlavne efektívny spôsob implementácie nových systémov.“ Príkladom, ako uviedol, je logistický model, ktorý postupne pripravovali niekoľko rokov počas riešenia iných projektov, avšak jeho finálna fáza bola ukončená veľmi rýchlo.

„Z piatich zamestnancov, ktorí sa podieľali na procese logistiky, odišli v septembri traja. Preto sme museli situáciu veľmi rýchlo v priebehu jedného mesiaca vyriešiť. Vybudovali sme logistický systém, ktorý nám uľahčil prácu a napríklad pre obalovú vetvu niekoľkokrát za deň automaticky spracováva údaje o výrobe zo systémov materskej spoločnosti, navrhne parametre paliet a materiálu potrebného na ich výrobu, pričom kontroluje aktuálny stav materiálu na sklade, ako aj údaje o výrobe drevených obalov. V rámci plánovania materiálu tiež berie do úvahy už zabalenú výrobu, ktorú evidujú naši baliči čítačkami čiarových kódov, zavedenými pred tromi rokmi,  s online prenosom do databáz.“ Dodáva tiež, že systém automaticky generuje výrobné príkazy na výrobu paliet, odosiela reporty s informáciou riadiacim pracovníkom. Logistický model, ktorý  vybudovali vo vlastnej réžii, je aj nástrojom na evidenciu požiadaviek na materiál, generovanie objednávok a sledovanie ich priebežného plnenia. Prepojením skladov, nákupu, výroby a evidencie výkonov uzatvorili pomyselný kruh logistického procesu, ktorý je bezpochyby dobrým príkladom zavádzania filozofie Industry 4.0. A ako ďalej?

V projekte chceme pokračovať jeho prepojením na prípadnú automatizáciu výroby drevených obalov za pomoci robotov,“ načrtáva ďalšie plány Ladislav Závodník. „Za doterajší výsledok patrí poďakovanie kolegom z oddelenia riadiacich systémov a logistiky, a to Michalovi Pachingerovi, Ferovi Klimovi, Michalovi Rusnákovi a Štefanovi Szabóovi.  Chcem sa tiež poďakovať Márii Krúpovej a Mariánovi Benderovi z úseku Informačné technológie materskej spoločnosti za operatívne riešenie požiadavky na prenos údajov z SPTS, vďaka čomu sme mohli náš systém automatizovať.“

„O tom, že sme na dobrej ceste, sme sa presvedčili už minulý rok na fóre Industry4UM, konanom pod záštitou Ministerstva hospodárstva SR, na ktorom sme mali možnosť porovnať naše postupy so zástupcami iných slovenských podnikov,“ uzatvára Tomáš Žatkovič. „Určite sme sa v tomto nestratili a mali sme čo povedať na inšpiráciu ostatným účastníkom fóra zameraného na tému Logistika – plynulý tok materiálu.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...