Vyhľadávanie:

Koncert víťazov v nedeľu

Koncert víťazov v nedeľu

Zajtra sa v Košiciach začína X. ročník medzinárodnej klavírnej súťaže pre deti

Bezmála 70 detí a 50 pedagógov z Ruska, Bieloruska, Ukrajiny, Litvy, Chorvátska, Srbska, Česka, Maďarska, Poľska, Rakúska, Slovenska a Nemecka sa zúčastní na tohtoročnej medzinárodnej klavírnej súťaži, ktorú už po desiaty raz organizuje Základná umelecká škola (ZUŠ) Márie Hemerkovej v Košiciach. Podujatie pod názvom Medzinárodná klavírna súťaž Košice sa začína už zajtra, 19. apríla a vyvrcholí v nedeľu, 22. apríla, o 9. hodine odovzdávaním cien a koncertom víťazov v Dome umenia.

"Súťaž vyhlasuje Ministerstvo školstva SR pre deti do 15 rokov," informovala Jana Fričová, riaditeľka ZUŠ Márie Hemerkovej na Hlavnej 28 v Košiciach a členka organizačného výboru Medzinárodnej klavírnej súťaže Košice 2007 "a je jedinou súťažou pre mladých klaviristov na Slovensku s medzinárodnou súťažou. Deti súťažia v troch kategóriách, do 11 rokov, do 13 rokov a do 15 rokov. Napriek veku mladí klaviristi podávajú zrelé výkony a podujatie má vysokú umeleckú úroveň. Pre mnohých účastníkov doterajších ročníkov súťaže bolo podujatie odrazovým mostíkom k ich umeleckej kariére."

Víťazi z roku 1999 sa poslucháčom predstavia na sobotňajšom koncerte laureátov VI. ročníka Medzinárodnej klavírnej súťaže Košice. K sprievodným podujatiam sa pripojí 20. apríla o 20. hodine v Seminárnom kostole aj koncert sláčikového orchestra Musica Iuvenalis, ktorý pôsobí pri ZUŠ od roku 1964. Združuje mladých do 25 rokov, ktorých spája láska k hudbe. Koncert bude dirigovať Igor Dohovič, šéfdirigent Štátneho divadla Košice, ktorý je zároveň umeleckým vedúcim orchestra a tiež jeho bývalým členom.

Umeleckým riaditeľom medzinárodnej klavírnej súťaže je Košičan profesor Peter Toperczer, Dr.h.c., dekan HAMU v Prahe. Záštitu nad podujatím prevzal primátor Košíc František Knapík.

Medzinárodnú klavírnu súťaž Košice 2007 podporuje aj U. S. Steel Košice.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...