Vyhľadávanie:

Konkurencia bola veľká

Konkurencia bola veľká

Grantový program Kde a ako budeme bývať má svojich víťazov

Školáčka Bianka Žigraiová z Moldavy nad Bodvou má zrejme jasnú predstavu o tom, ako by mal svet okolo nej vyzerať, v akom prostredí by chcela žiť a aby tomu tak bolo, je odhodlaná pre to aj niečo urobiť. Chce mať okolo seba, okrem iného, veľa stromov a zelene. "Aby som sa cítila dobre, chcem peknú prírodu a v nej samé dobré veci," zverila sa. Nepáči sa jej, dodala ešte, keď ľudia odhadzujú odpadky tam, kam nepatria. "My ich potom so spolužiakmi zbierame a upozorňujeme, že sa to nemá," stihla ešte povedať v kruhu svojich rovesníkov, ktorí už netrpezlivo čakali v zaplnenej veľkej sále Historickej radnice v Košiciach na začiatok vyhlásenia ekologickej súťaže Kde a ako budeme bývať. Podujatia, ktorého hlavným vyhlasovateľom i organizátorom je spoločnosť U. S. Steel Košice. Aj takto firma deklaruje, že jej na životnom prostredí záleží a snaží sa k tomu motivovať aj mladú generáciu.

V piatok, 20 marca, v predvečer Svetového dňa vody, pozvanie na slávnostné vyhlásenie výsledkov grantového programu Kde a ako budeme bývať prijali žiaci i pedagógovia zo všetkých škôl z Košického kraja, ktoré sa do súťaže zapojili.

"Je veľmi dôležité, nielen pre tento región, Slovensko, ale i celé ľudstvo a planétu naďalej pozdvihovať povedomie mladých ľudí v oblasti ochrany životného prostredia," prihovoril sa publiku prezident košickej oceliarne George F. Babcoke. "S hrdosťou sme preto skonštatovali, že do nášho grantového programu sa so svojimi projektmi prihlásilo dvadsaťpäť základných škôl. Členovia výberovej komisie potvrdili, že tohtoročné víťazné projekty sú vynikajúce, ich zámery splnili naše očakávania. Určite prinesú benefity pre náš región i jeho obyvateľov," povedal a všetkým, ktorí sa do súťaže zapojili srdečne zablahoželal. Ku gratulácii sa pripojil i primátor mesta Košice František Knapík, ktorý ocenil skutočnosť, že si súťaž už našla svoje stabilné miesto v spektre aktivít, ktoré sa problematikou zlepšovania životného prostredia zaoberajú. Všetkým sa poďakoval a deťom zaželal, aby mali vnímavé srdce a oči stále otvorené a aby aj naďalej prichádzali s nápadmi, ktoré dostanú stav nášho životného prostredia na kvalitatívne vyššiu úroveň.

Tohtoročnú súťaž krátko zhodnotila Paulína Urdová z občianskeho združenia Sosna, ktorá bola jej administrátorom. Dvadsaťpäť projektov, s ktorými sa jednotlivé školy uchádzali o grant, hodnotila komisia, v ktorej mala svojich zástupcov aj spoločnosť U. S. Steel Košice. Nemala ľahkú úlohu. "Konkurencia bola veľmi veľká. Vidieť, že sa učíte písať projekty a do ich realizácie chcete zapájať aj žiakov a rodičov. Z prihlásených projektov sme ocenili osem. Je to pomerne veľa, ak zoberieme do úvahy, že bol podporený každý tretí. Chcem však zdôrazniť, že všetky projekty mali nádhernú myšlienku, oslovili nás. Na niektorých však ešte treba popracovať a dotiahnuť nápad do konca. Na budúci rok iste budú úspešné."

Finančnú podporu v celkovej výške 8 310 eur (250 347,06 korún) na realizáciu projektov s rôznorodým zameraním získali základné školy v Trstenom pri Hornáde, Rožňave, Michalovciach, Helcmanovciach, Ždani, Vojčiciach a Remetských Hámroch. Symbolické šeky si ich koordinátori spolu so žiakmi prevzali z rúk prezidenta U. S. Steel Košice Georgea F. Babcoka, Paulíny Urdovej, generálneho manažéra pre environment Tibora Duchonoviča a Renáty Baníkovej z vydavateľstva Banikow.

Slávnostnú atmosféru podujatia podčiarklo i vystúpenie žiakov základných škôl, ktorí sa postarali o naozaj hodnotný kultúrny program, ale tiež vystúpenie zástupcu generálneho manažéra pre integrovanú prevenciu kontroly znečistenia Miloša Fodora. Jeho bohaté ekologické skúsenosti a poznatky, ktoré získal počas pôsobenia v americkej prevádzke Great Lakes Works, obecenstvo mimoriadne zaujali.

Víťazné projekty grantového programu Kde a ako budeme bývať

1. ZŠ Trstené p/Hornáde, Školská 94
Projekt: Záchrana a obnova mŕtveho ramena Starého Hornádu
Suma: 1 500 a (45 189,00 Sk)

2. ZŠ Zlatá 2, Rožňava
Projekt: Učíme sa o prírode v prírode a s prírodou!!!
Suma: 280 a (8 435,28 Sk)

3. ZŠ Krymská 5, Michalovce
Projekt: Oddychovo náučná zóna
Suma: 700 a (21 088,20 Sk)

4. ZŠ s MŠ Helcmanovce
Projekt: Zelená pre našu školu
Suma: 1 570 a (47 297,82 Sk)

5. ŠZŠ internátna Ždaňa, Ždaňa 244
Projekt: Skleníková trieda - ekoučebňa
Suma: 530 a (15 966,78 Sk)

6. ZŠ Vojčice, Školská 379
Projekt: Školský náučný chodník
Suma: 980 a (29 523,48 Sk)

7. ZŠ Remetské Hámre 27, Sobrance
Projekt: Zachráň štyri kvapky vody
Suma: 1 500 a (45 189,00 Sk)

8. ZŠ Moussona 4, Michalovce
Projekt: Tajuplná cestička poznania a múdrosti
Suma: 1 250 a (37 657,50 Sk)

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...