Vyhľadávanie:

Korytnačka močiarna - skvost našej prírody

Korytnačka močiarna - skvost našej prírody

Program Spoločne pre región dáva šancu i na záchranu zaujímavých druhov fauny

Živnostník, zamestnanec ochrany letiska, manažérka predaja. Ľudia s rozdielnym povolaním, no s rovnakým záujmom. Milana Novotného, Stanislava Danku i Adrianu Burešovú spája úsilie o záchranu nevšedného, rôznymi povesťami opradeného tvora. Emys orbicularis je korytnačka. Presnejšie, korytnačka močiarna. Ak ste si mysleli, ako mnohí iní, že korytnačky žijú len na Galapágach a v iných zemepisných šírkach, či v zoologických záhradách, vyvedieme vás z omylu. Poznáte Národnú prírodnú rezerváciu Tajba pri Strede nad Bodrogom? Práve tam je na Slovensku jej svet. Má tu všetko, čo potrebuje k životu. Močiar i vhodný pieskový substrát na kladenie vajec, ktorých vie na prelome mája a júna nasadiť až pätnásť. Viete, že sa dožíva aj vyše sto rokov, že rastie celý život a že v zime spí a hibernuje tesne pod ľadom až do jari?

"Korytnačka močiarna je pôvodným druhom fauny Slovenska a hlavne zaujímavé zviera, ktoré vyvoláva množstvo otáznikov. Venoval som sa mu aj v svojej diplomovej práci," konštatuje Milan Novotný, člen Občianskeho združenia Fauna Carpatica, ktoré pred niekoľkými mesiacmi získalo grant v rámci programu Spoločne pre región z dielne spoločnosti U. S. Steel Košice a Karpatskej nadácie na realizáciu vskutku zaujímavého nápadu. Projekt Korytnačka močiarna a ľudia v okolí obce Streda nad Bodrogom má jediný cieľ. Postarať sa o to, aby sme v budúcnosti tohto zákonom chráneného živočícha neobdivovali už len v knihách. Mimoriadnu pozornosť preto venujú problematike zvyšovania environmentálneho povedomia obyvateľov obcí v okolí Tajby. A to tak detí, ako aj dospelých, vrátane miestnej samosprávy, podnikateľov a majiteľov pôd.

"Vychádzame z faktu, že korytnačky, v snahe nájsť vhodné miesto na kladenie vajec, putujú. Hľadajú si piesočnatú pôdu orientovanú na juh alebo východ. Priam ideálny je na to vinohrad, ktorých je v okolí Tajby dosť. Lenže tie sa obrábajú, znášky sa môžu zničiť. Preto sa snažíme kontaktovať majiteľov pôd. Hovoriť s nimi o výskyte korytnačiek na ich pôde, o potrebe brania ohľadu na ne, kedy sa množia a ako, čo treba robiť, aby im vytvorili čo najlepšie podmienky. Naše skúsenosti sú zatiaľ dobré," vraví Stanislav Danko. Adriana Burešová pridáva, že združenie, s cieľom udržať biotop korytnačky močiarnej, sa snaží nadviazať aj partnerstvá s miestnymi organizáciami.

Kým iní ochranári miesta výskytu ohrozených druhov živočíchov úzkostlivo strážia, aktivisti z Občianskeho združenia Fauna Carpatica majú iný názor. Ľudia by podľa nich mali vedieť, aké druhy fauny sa v ich obciach nachádzajú. Zámerom je vzbudiť v miestnych obyvateľoch pocit hrdosti na to, že pri Tajbe majú niečo, čo iní nie a keď budú korytnačku chrániť, môže z toho prosperovať celý región.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...