Vyhľadávanie:

Košičania sa nestratili

Košičania sa nestratili

Víťazi súťaže mladých vedeckých pracovníkov SAV sú známi

"Vtáky nie sú také hlúpe, ako sa traduje. Dokážu sa učiť, neraz sú šikovnejšie než cicavce," tvrdí čerstvá držiteľka ocenenia Mladý vedecký pracovník 2008 Ľubica Niederová-Kubíková z Ústavu biochémie a genetiky živočíchov SAV, ktorá sa bádaniu správania sa operencov venuje už niekoľko rokov a ktorej výsledky práce publikoval okrem iných i svetovo uznávaný vedecký časopis Nature.

"Napríklad také americké sojky. Schovávajú si potravu a keď zbadajú, že ich pri tom pozorujú ich súkmeňovci, vrátia sa a ukryjú ju inde. Alebo spevavce, papagáje či kolibríky, tie sú tiež zaujímavé." U zvierat ide väčšinou o vrodenú vokálnu komunikáciu. U spomínaných vtákov nie. Bolo vedecky dokázané, že sa spievať učia. Od dospelých. Novokaledónske vrany si zasa dokážu vytvoriť rôzne nástroje a následne ich pri nejakej činnosti aj použiť. Až neskutočne pôsobil záber z filmu, ktorý mohli novinári vidieť na tlačovej besede deň pred slávnostným vyhlásením výsledkov súťaže mladých vedcov. Z vysokej a úzkej sklenenej nádoby sa vrana pokúšala dosť niečo pod zub. Nedarilo sa jej to. Drôtikom, ktorý z banky vyčnieval a ktorý si zobrala do zobáka na pomoc, krútila sem a tam. K lahôdke sa však nedostala. Po pár sekundách si predsa len poradila. Drôtik z nádoby zobákom vytiahla, chvíľu s ním šibrinkovala, potom ho oprela o hranu podstavca, pritiahla, ohla až vznikol háčik. S novým nástrojom si už poľahky potravu vybrala...

Ľubica Niederová-Kubíková patrila v uplynulých dňoch medzi trinásť mladých vedeckých pracovníkov Slovenskej akadémie vied, ktorí si v Dome umenia v Košiciach prevzali za svoju prácu ocenenia.

"Súťaž medzi nimi vyhlásilo po prvýkrát Predsedníctvo SAV ešte v roku 2003," informoval na tlačovej besede jeho člen Peter Javorský. "Cieľom bolo a je vytvoriť pre mladých vedcov atmosféru súťaživého prostredia a oceniť ich talent."

"Vidieť," naznačil Branislav Peťko z Parazitologického ústavu SAV, "že majú guráž, nápady. Zaslúžia si vyzdvihnúť svoju vysokú odbornú úroveň. Sme radi, že máme takých šikovných mladých ľudí, ktorí sa vo vedeckom svete nestratia. Práve naopak."

Do súťaže sa zapojilo 27 mladých vedcov v troch oblastiach, a to matematicko-fyzikálnych a technických vied, biologicko-chemických vied a spoločenských vied. Nestratili sa v nej ani Košičania. Roman Lysák z Ústavu experimentálnej fyziky SAV, v súčasnosti na pobyte v USA, či Martina Miterpáková z Parazitologického ústavu SAV.

Slávnostnú atmosféru oceňovania mladých vedcov podčiarkol koncert Mladí mladým - umelci vedcom, ktorý v spolupráci so SAV pripravila Štátna filharmónia Košice.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...