Vyhľadávanie:

Košice už nie sú ako cesta na Mars

Košice už nie sú ako cesta na Mars

Jedným z nových topmanažérov vo vedení spoločnosti je Jeffrey Greenwell

Jeffrey Greenwell

Jednou z nových tvárí vo vedení spoločnosti je Jeffrey Greenwell, ktorý do pozície viceprezidenta pre technológiu nastúpil pred dvoma týždňami. O tom, čo pre neho práca v U. S. Steel Košice znamená a čo si myslí o Slovensku, hovorí v nasledujúcom rozhovore.

· Na letisku ste povedali, že sa cítite ako doma. Z čoho tieto pocity pramenili?
Myslím, že to bolo vďaka peknému prostrediu a priateľským ľuďom. Tento pocit som získal už keď som bol v Košiciach prvýkrát. Bolo to pred piatimi rokmi v čase začatia akvizície.

· Ako sa cítite na Slovensku dnes?
Som vzrušený zo samotného faktu, že som tu. Cítim očakávanie a tak trochu aj úľavu. Vrhol som sa do práce a pomaly vnikám do projektov, environmentálnych záležitostí a všetkého, čo súvisí s mojou pozíciou. Som rád v centre diania, rád pracujem s ľuďmi a učím sa od nich.

· Prišli ste z Granite City Works. Akú úlohu ste tam zastávali?
V Granite City som pôsobil vo funkcii hlavného inžiniera, pričom som bol zodpovedný za všetky inžinierske činnosti podniku. Rovnako za rozpočet, prípravu a realizáciu projektov a bezpečnosť, ktorá je podľa mňa kľúčom k podnikaniu a pre mňa prioritou číslo jeden. Predtým som ešte pracoval v Gary Works, kde som prešiel viacerými pozíciami.

· Ako to je s bezpečnosťou v Granite City Works?
Aj v Granite City Works sme mali niekoľko úrazov, no realizovali sme programy na zlepšenie bezpečnosti, ktoré boli úspešné. Generálny riaditeľ závodu Merle Stein, ktorý pôsobil aj v Košiciach, je veľkým zástancom bezpečnej práce a bezpečného pracoviska. Pre zamestnancov organizujeme školenia a rôznymi spôsobmi vplývame na ich povedomie, aby dodržiavali bezpečné postupy práce a aby sme sa ubezpečili, že vedia, čo od nich očakávame.

· Vravíte teda, že výsledky sú viditeľné?
Výsledky sú jednoznačné. Od aplikovania programov venovaných tejto problematike miera úrazovosti rapídne klesla. A práve tento stav by som chcel dosiahnuť aj v Košiciach. Firma produkuje výborný výkon, no aj jeden úraz je priveľa. Náš cieľ je nula - nulový počet úrazov, nehôd a zranení.

· Predsa len hovoríme o hutníckom závode. Myslíte si, že je možné zranenia v tomto prostredí celkom odstrániť?
Celkom určite áno. Je to o znalostiach, pozornosti a zodpovednosti. Mnohokrát ide iba o detaily. Verili by ste, že obyčajná chôdza je činnosť, pri ktorej dochádza k úrazom najčastejšie? Z toho vyplýva, že pozornosť je zo všetkého najdôležitejšia. Znovu zopakujem, mojím cieľom je nulový počet úrazov. Podarilo sa mi ho dosiahnuť v Granite City Works a podarí sa mi to aj tu. Nula je pre mňa jediné akceptovateľné číslo.

· Ako ste vy a vaša rodina prijali ponuku prísť na Slovensko?
Osobne som bol touto príležitosťou veľmi poctený. Košice sú neobyčajne úspešné a ja by som chcel zistiť, ako to robíte. V Amerike vzbudzuje táto fabrika veľký obdiv. Úprimne povedané, žiarlime, pretože sme takýto úspech nemali. Bola to atraktívna ponuka, na ktorú som ani chvíľu neváhal povedať áno. Ja aj moja rodina sme šťastní, že sme mohli prísť.

· Čo viete o našej krajine?
Som veľký fanúšik histórie. O Slovensku som čítal, niečo teda viem. Plánujem sa však dozvedieť podstatne viac. Európu som mal možnosť navštíviť už niekoľkokrát. Verím, že ak práca dovolí, budem mať možnosť spoznať z nej ešte viac.

· Čo od svojho pracovného pobytu očakávate?
Myslím, že najlepšia cesta a to, čo by som skutočne chcel, je učiť sa od ľudí. Snažím sa ich viac počúvať, než rozprávať. Chcel by som spoznať slovenský spôsob života po pracovnej, kultúrnej aj sociálnej stránke a svojou troškou prispieť k dobrým výsledkom tejto fabriky.

· Na začiatku, keď do Košíc začali prichádzať prví manažéri, mnoho z nich by vtedy možno ťažko našlo Slovensko na mape. Pravdepodobne nik si tu nedokázal predstaviť život a prácu. Ako je to po piatich rokoch od akvizície? Považujú Američania možnosť prísť na Slovensko za dobrú príležitosť?
Keď John Goodish v košických železiarňach podnikol prvé rokovania, nikto si nevedel predstaviť ako to tu funguje, či je to bezpečné a či robíme dobrý krok. Prísť na Slovensko bolo v tom čase pre niektorých ako letieť na Mars... (smiech). Vďaka neobyčajnému úspechu, ktorý ste dosiahli, schopnostiam a potenciálu, už však nikto nepochybuje. Ľudia úplne zmenili svoj postoj a ubezpečujem vás, že všetci vedia, kde je Slovensko. U. S. Steel Košice je štandardom, ku ktorému sa chcú priblížiť a s ktorým sa porovnávajú. Museli by ste žiť bez televízie, internetu a rádia, aby ste nevedeli, kde je Slovensko. Preto možnosť prísť do vašej krajiny nepovažujeme za dobrú, ale vynikajúcu príležitosť. Tí ľudia sedia za svojimi stolmi a čakajú na telefonát, v ktorom dostanú ponuku prísť sem ...(smiech).

· Kedy za vami pricestuje rodina?
Manželka s dcérou prídu koncom mája.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...