Vyhľadávanie:

Kov objektom záujmu mladých umelcov

Kov objektom záujmu mladých umelcov

Uskutočnil sa 5. ročník tvorivej dielne U. S. Steel Košice - Metal Inspirations 2006

Workshop U. S. Steel Košice - Metal Inspirations 2006 má v tomto roku svoje malé jubileum. Podujatie pre mladých dizajnérov pripravila Fakulta umení Technickej univerzity v Košiciach v spolupráci s oceliarskou spoločnosťou a Stredným odborným učilišťom hutníckym v Košiciach - Šaci už po piaty raz. V dielňach školy pracovali počas uplynulého týždňa študenti vysokých škôl a univerzít umeleckého zamerania zo Slovenska, Českej republiky a Maďarska. Pri tvorbe diel z kovu sa opierali o odbornú pomoc majstrov odborného výcviku a svojich pedagógov.

"Študenti pracovali s tromi témami," informoval garant workshopu doc. Ing. Jaroslav Jarema, CSc. z Katedry dizajnu FU TU v Košiciach. "Oceľ, ktorá hreje, Bezpečnosť v každodennom živote a Dávame svet do pohybu. Pri prvej sa od nich očakávala realizácia kovového objektu inšpirovaného radiátormi, pri druhej to bol objekt podporujúci bezpečnosť v živote človeka a pri tretej objekt inšpirovaný rozvojom automobilizmu."

Kým niektorí mladí autori sa do Košíc vybrali s jasne premysleným zámerom, čo z kovu vytvoria, iní sa nechali inšpirovať priamo na mieste. Motiváciou boli informácie o firme, prehliadka výrobných prevádzok a tiež materiál, ktorý mali k dispozícii. Pochvaľovali si množstvo i kvalitu, zaujímavé kúsky sa však dali nájsť aj medzi odpadom v dielňach učilišťa. V takmer rodinnej atmosfére, ktorá už neodmysliteľne patrí k tomuto podujatiu, vznikli zaujímavé objekty, ktoré môže verejnosť vidieť v Galérii U. S. Steel Košice do 3. novembra 2006. Odvážne nápady, fantáziu, remeselnú zručnosť, to všetko sme počas tvorivej dielne (21. 8. - 29. 8.) mohli za zatvorenými dverami obdivovať aj my.

Košičania mali medzi sebou dvoch nováčikov, z Katedry architektúry Petra Štucku a z Katedry dizajnu Natáliu Biathovú. "S kovom som doteraz nemal skúsenosti, chcel som si vyskúšať prácu na strojoch. Baví ma to," vyznal sa Peter. Sedačka do parku dala jemu i majstrovi Jánovi Jackovi poriadne zabrať.

Náročné bolo najmä zváranie jednotlivých častí. Natália pracovala s povrchom kovu. Rôzne ho upravovala a výsledkom sú zaujímavé obaly na knihy pripomínajúce starú tlač. Rafael Rybár je už v dielňach učilišťa ako doma. Tento rok sa rozhodol robiť menšie úžitkové predmety. Michaela Podolanová prišla do tvorivej dielne po druhý raz a vsadila na kovové stoličky z doskových radiátorov. Radami pomohol pedagóg Mgr. art. Andrej Haščák, ktorý mal patronát aj nad skupinkou účastníkov z Budapešti. Stihol ešte realizovať geometrické obrazy z kovu.

Premiéru v našom meste mali aj dvaja študenti Fakulty multimediálnych komunikácií UTB zo Zlína v Českej republike. Jan Škola a Jan Hůla. Pre nich bol tento kontakt s Košicami a študentmi Fakulty umení mimoriadne dôležitý. Od jesene tu totiž absolvujú rok štúdia v rámci výmenných študijných pobytov. V galérii vystavili abstraktné objekty inšpirované motorizmom a pohybom a tiež dámske šaty iba pre "odvážne" ženy.

Workshop Inšpirácie v kove si do plánu akcií zaraďujú už každý rok aj študenti odboru priemyslový dizajn Fakulty strojného inžinierstva VUT Brno. Vlaňajší účastníci dokonca na jeseň pomáhali aj pri príprave expozície U. S. Steel Košice na brnianskom strojárskom veľtrhu. Tento rok pricestovala dvojica Lukáš Brza a Silvie Štepková. Tandem doplnil akad. soch. Miroslav Zvonek, ArtD. Z ich rúk vznikli zaujímavé abstrakcie viažuce sa k pohybu. Do tejto kategórie patrí určite Silviine auto, ale i vrana a tiež Lukášova korytnačka, či krídla. Veľmi zaujímavé sú práce ich pedagóga. "Očarili ma vysoké pece a doslova fascinoval odpich," vyznal sa.

Hoci študentky Zsuzsanna Rapajka a Emese Tóth z Fakulty ľahkého priemyslu BMF v Budapešti zvyčajne pracujú s textilom, so zaujatím sa pustili aj do práce s kovom. Výdatne im pritom pomáhali dvaja pedagógovia Éva Hottó a dipl. Ing. András Koleszár, ktorý sa po minuloročnej premiére znovu vrátil do Košíc. Ako povedal, veľmi rád. "Pracovali sme na niekoľkých námetoch, oslovila nás téma pohybu v prepojení s človekom. Tak vznikla hojdačka pre deti, ktoré milujú pohyb, let, vybavená ovládaním podobným automobilu alebo človek, ktorý má namiesto srdca motor. Ľudské srdce sme naopak umiestnili do auta. Vnímavý divák určite nájde symboliku," prezradil sympatický András.

Svojich študentov do Košíc rád vodí aj doc. akad. soch. Peter Lehocký, ArtD. Z Katedry dizajnu Fakulty architektúry STU v Bratislave. "Je pre nich nutné, aby poznali výrobu, rôzne materiály, technológie, aby vedeli ako sa správajú pri opracovávaní. Tieto workshopy sú obojstranne obohacujúce. Humanizácia inžinierskych predmetov je veľmi dôležitá," uviedol. Sám si vyskúšal tiež mechanické vlastnosti plechov a oceľových a mosadzných drôtov. Ak vás zaujme na výstave kovová trojkolka alebo jež s oceľovými pichliačmi, autorkou je študentka Marianna Markusková. Pod rukami jej kolegyne Kristíny Poržoltovej vyrástol kvet, ktorého lupene ukazujú rôzne možnosti tvárnenia a povrchovej úpravy plechu.

Vernisáž diel účastníkov tohtoročného workshopu Inšpirácie v kove sa uskutočnila v pondelok 28. augusta 2006 v Galérii U. S. Steel Košice za účasti hostí z Technickej univerzity v Košiciach reprezentovaných rektorom Jurajom Sinayom, SOU hutníckeho vedených zástupcom riaditeľa pre praktické vyučovanie Jánom Eibenom, U. S. Steel Košice zastupovali viceprezidenti John Peters, Anton Jura, James Connor, a početných priaznivcov umenia. Všetci rečníci vo svojich príhovoroch ocenili spoluprácu univerzity, učilišťa a oceliarskej fabriky pri príprave i priebehu workshopu, vyzdvihli kreativitu študentov i odbornú pomoc majstrov odborného výcviku. Milan Cibere, Viktor Javorský, Ján Jacko, Juraj Parnay, Viktor Javorský, Július Ruščák, Michal Beličák, Toldy Kováčik, Ľubomír Šándor, Michal Kubáni a Jozef Hruška sú na čele s hlavným majstrom Matejom Farkašom zohratým tímom, ktorý pomáha zhmotniť odvážne nápady mladých.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...