Vyhľadávanie:

Krízové centrum pre matky s deťmi pomáha v núdzi

Krízové centrum pre matky s deťmi pomáha v núdzi

Do dobročinnosti sa zapájajú aj štipendisti USSK Daniel Šoltýs a Bianca Karičková

Jedným z viac než 30 zariadení Arcidiecéznej charity Košice je aj Krízové centrum pre matky s deťmi v Košickej Novej Vsi. Nachádza sa v tichej lokalite v budove bývalej základnej školy a poskytuje dočasný domov, sociálnu pomoc a odborné poradenstvo rodinám bez strechy nad hlavou i osamelým ženám v ťažkých životných situáciách. V útulku je kapacita pre 95 osôb a v nocľahárni pre 20 osôb.

Krízové centrum sa v Charitatívnom stánku USSK prezentovalo verejnosti v piatok 9. decembra. Pri organizácii verejnej zbierky pomáhal aj Daniel Šoltýs, štipendista USSK, ktorý študuje informatiku na Matematicko-fyzikálnej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe. „Výpomoc v stánku na vianočných trhoch hodnotím ako výbornú skúsenosť. Všetky peniaze, ktoré sa nám podarilo vyzbierať, pomôžu práve tomuto krízovému centru. V stánku sme ponúkali rôzne vlastnoručne vyrobené výrobky z dreva alebo papiera, perníky alebo aj vianočné ozdoby. Záujem ľudí ma veľmi príjemne prekvapil. Ľudia sa zaujímali o charitatívnu činnosť, ktorú sme vykonávali a reakcie boli naozaj len pozitívne,“ napísal nám Daniel. „Takisto som si všimol, že ľudia stánok U. S. Steelu evidovali už z minulých rokov. Možnosť ponúkať veci v stánku a prispieť tak na dobrú vec si pochvaľovali aj zamestnanci krízového centra. Osobne si myslím, že poskytnutie stánku charitatívnym združeniam je výborná cesta ako pomôcť ľuďom, ktorí to v tomto vianočnom období potrebujú najviac.“


Krízovému centru pre matky s deťmi pomáha aj ďalšia štipendistka Bianca Karičková. A to priebežne počas roka. Najmä formou dievčenského a chlapčenského oblečenia, drogérie, vecí do domácnosti aj anglických učebníc. Posledná takáto várka bola odovzdaná koncom novembra.

Bianca, ktorá študuje na Fakulte informatiky Ekonomickej univerzity v Prahe si myslí, že „dostať sa do sveta bez cudzieho jazyka je v dnešnej dobe problém, a učebnice tiež nie sú najlacnejšie, takže tie, ktoré sme mali doma, sme zozbierali. Predtým sme, samozrejme, centrum kontaktovali a informovali sa, či sú učebnice pre deti vhodné. Zaniesli sme ich spolu s ostatnými vecami.“

Karičkovci v minulosti zasielali veci príbuzným na Oravu, ktorí pracujú v škole. Tí potom rozdali veci ostatným znevýhodneným rodinám, keďže tam žijú viacpočetné rodiny a ich finančné pomery sú horšie ako v iných regiónoch. „Keďže vieme, aké náročné je v tejto dobe zabezpečiť deťom všetko, čo potrebujú, rozhodli sme sa tentokrát darovať veci práve do Krízového centra pre matky s deťmi, keďže si myslíme, že práve oni sú najzraniteľnejšie,“ ozrejmuje pohnútky pomáhať Bianca, ktorá sa plánuje zapojiť aj do plnenia prianí seniorov prostredníctvom charitatívneho projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata.

Na titulnej snímke v strede Daniel Šoltýs spolu s tímom z krízového centra v Charitatívnom stánku USSK.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...