Vyhľadávanie:

Krvi je stále málo

Krvi je stále málo

S primárkou Hematologicko-transfúziologického oddelenia Annamáriou Bratkovou

Šačianska nemocnica potrebuje krv. Primárka Hematologicko-transfúziologického oddelenia Annamária Bratková vraví, že si od čias zriadenia "transfúzky" v poliklinike vo Vstupnom areáli USSK v roku 2000, takúto zlú situáciu nepamätá. Tohtoročný február bol čo sa týka darcovstva krvi vari najhorším v doterajšej histórii. Kým v predchádzajúcom období tu prišlo nezištne darovať najvzácnejšiu tekutinu na svete priemerne tristo dobrovoľníkov mesačne, vo februári dvesto, pričom posledný týždeň bol najslabší. Marec vyzerá lepšie... Ale zásoby sa míňajú.

"Spotreba krvi v nemocnici pritom nebola malá, skôr naopak. Bola a napokon je aj teraz vyššia než zvyčajne," hodnotí situáciu primárka. "Na klinike popálenín a rekonštrukčnej chirurgie máme napríklad pacienta, ktorý potrebuje veľké množstvo červených krviniek i krvnej plazmy skupiny B s Rh faktorom pozitívnym."

Ľudí, ktorým koluje v žilách, je v populácii veľmi málo. Má ju, podľa štatistického odhadu, len 16,3 percenta. Najčastejší je výskyt krvnej skupiny A s pozitívnym Rh faktorom, až 36,7 percenta, za ňou nasleduje "pozitívna nulka" s 27,2 percentami. Krvná skupina AB je najmenej častá - napr. AB Rh pozitív 6,8 percenta.

"Boli by sme veľmi radi, keby si k nám darcovia z U. S. Steel Košice, ktorí patria k našim najčastejším klientom, aj napriek zložitej situácii našli cestu. Chceme sa tiež poďakovať tým, ktorí na naše výzvy pružne reagujú a prídu. Niektorí kvôli pracovným povinnostiam aj o niekoľko dní, ale prídu..."

Denne na Hematologicko-transfúziologickom oddelení šačianskej nemocnice zvládnu bez dlhšieho čakania aj päťdesiat odberov. Ak treba, i viac. Nedávno prišlo darovať krv konkrétnej pacientke s vážnymi popáleninami vyše osemdesiat ľudí. Priateľov, známych, blízkych z rodiny...

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...