Vyhľadávanie:

Lepšie raz vidieť ako stokrát počuť

Lepšie raz vidieť ako stokrát počuť

Na exkurzii v podniku

Súčasťou programu študentov pôsobiacich na letnej stáži bola aj exkurzia v areáli košických železiarní. Ako stážistka som sa na toto podujatie veľmi tešila, keďže príležitosť ocitnúť sa priamo vo výrobe sa nenaskytá často. Pred samotnou exkurziou nás v budove vonkajších vzťahov privítal riaditeľ pre vonkajšie vzťahy Ján Bača spolu s Františkom Gregorom z Centra pre návštevníkov, ktorých, okrem iného, zaujímal názor, nás, študentov, na aktuálnu situáciu v hutníckom priemysle.

Neskôr prišli na rad zvedavé otázky zo strany stážistov. Otázky sa týkali napríklad, ako koronakríza ovplyvnila súčasnú výrobu ocele v Košiciach, niektorých, ktorí pracujú priamo vo fabrike, zaujímali aj konkrétne možnosti a riešenia na ich súčasnom pracovisku. Po úvodnej inštruktáži týkajúcej sa bezpečnosti a ochrany zdravia, prezlečení do osobných ochranných pracovných prostriedkov, čo bolo pre nás zábavné, sme sa presunuli priamo do „centra diania“. Ako prvý sme navštívili DZ Oceliareň, kde sme na vlastné oči mohli vidieť vsádzku šrotu a následne odsíreného železa z vysokých pecí. Fascinujúce bolo plynulé liatie tekutej finálnej ocele z konvertora. Pri pohľade na bramy, ktoré sa pomaličky presúvali k značkovačom, sme pocítili skutočné „africké“ teplo. Po nazretí do Oceliarne sme pokračovali na Teplú valcovňu, kde sme mierne vystrašení očakávali ďalšiu dávku horúčavy, no v tomto zmysle sme mali šťastie v nešťastí, keďže bola v čase nášho príchodu mimo prevádzky.

Nasadli sme do minibusu a po krátkej ceste sme zamierili do Studenej valcovne. Privítal nás obrovský sklad vymorených zvitkov. Komunikačným chodníkom popri dopravníku zvitkov sme sa dostali k štvorstolicovému tandemu, kde sme mali  možnosť pozrieť si obsluhu a prevádzku tohto zariadenia. V exkurzii sme pokračovali v prevádzkach zušľachťovní, kde sme nahliadli, okrem iného, do procesu výroby dynamoplechov, pozinkovaných  a lakoplastovaných plechov. Všade množstvo zvitkov rôznych veľkostí, plechy na rôzne použitia. Nevšedným zážitkom bolo dostať sa dovnútra haly pozinkovne, ktorú sme doteraz takmer každodenne míňali cestou do práce. Na záver sme si pozreli balenie jednotlivých zvitkov. Exkurzia bola určite, nielen pre mňa, skutočným zážitkom a možnosťou spoznať fabriku aj zvnútra, dozvedieť sa viac o výrobných technológiách a v neposlednom rade skvelým spôsobom priblížiť nám prácu mnohých ľudí v U. S. Steel Košice.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...