Vyhľadávanie:

Letný tábor opálových permoníkov sa deťom veľmi páči

Letný tábor opálových permoníkov sa deťom veľmi páči

Ako sme už písali, letný tábor má 10 turnusov a zúčastňujú sa ho prevažne rómske deti z Košíc a Prešova. Minulý týždeň sme opäť navštívili organizátorov i účastníkov tábora. Dnes prinášame rozhovor s Martinom Jančokom ml. z Nadácie Dubnické opálové bane.

· Aké aktivity vykonávali deti?
Chlapci pomohli s úpravou prístupovej komunikácie. Vyčistili cestu, vysekali krovie, vykosili trávu a urobili rigol. Dievčatá navyše upratovali a čistili chatku. Nebola to ani ťažká, ani ľahká práca, bolo ju však treba urobiť. Som spokojný.

· Koľko sa ich dodnes pobytu v tábore zúčastnilo?
Mali sme doteraz 140 detí. Tábor sa však ešte neskončil. Rátame, že ich bude celkom okolo dvesto.

· Čo im podľa vás tento letný pobyt dal?
Naučili sa istým návykom. Pracovali 5 až 6 hodín denne. Okrem toho sa museli o seba aj postarať. Varili a nosili drevo, popoludní a večer mali vlastný program. Myslím, že ich tento pobyt zmenil. Treba sa im však ďalej venovať. Je to prvá lastovička.

· Pripravíte tieto tábory aj na budúci rok?
Pravdaže. Pokiaľ sa naplnia naše zámery a získame prostriedky z Fondu sociálneho rozvoja, budeme schopní rozšíriť ubytovacie kapacity. To nám umožní prijať na jeden turnus viac detí. Ak tieto prostriedky nezískame, pravdepodobne pripravíme stanový tábor a vybudujeme sociálne zariadenia.

· Aké máte ďalšie plány?
Podali sme dva projekty v rámci grantovej schémy cestovného ruchu. Obe nám ministerstvo hospodárstva schválilo. Máme záujem obnoviť vzdelávacie centrum, ktoré bolo v Dubníku vždy známe a poskytovať tak poradenstvo v oblasti poľnohospodárstva a samozásobovania. Druhý projekt je zameraný na vybudovanie náučného chodníka a informačného centra. Chodník by mal smerovať od Dubníka cez Libanku až po Šimonku. Bude spojený aj s bežeckou trasou a dokonca bude aj bezbariérový. Informačné centrum bude sídliť v Dubníku a poskytne návštevníkom cenné informácie o danej lokalite.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...