Vyhľadávanie:

Malcolm Ross: Slováci na nás urobili veľmi dobrý dojem

Malcolm Ross: Slováci na nás urobili veľmi dobrý dojem

Pri expanzii britskej firmy do Sabinova asistovalo EDC U. S. Steel Košice

Vyše dvadsaťtri percentná miera nezamestnanosti, 1104 ľudí hľadajúcich si prácu. Taká je podľa posledných údajov Štatistického úradu SR situácia v Sabinove. Primátor tohto mestečka neďaleko Prešova Peter Molčan vraví, že aj keď v jeho lokalite pôsobí bezmála stopäťdesiat podnikateľských subjektov, zväčša ide o menšie firmy, v priemyselnej zóne je k dispozícii dvanásť hektárová, doteraz nevyužívaná plocha s veľmi dobre vybavenou infraštruktúrou. Je pripravená na príchod dobrých investorov, ktorí o podnikanie v Sabinove prejavujú seriózny záujem. Mesto im ponúka spoluprácu, priestory, ale i plochy na ďalšiu výstavbu výrobných hál na zelenej lúke.

Minulý týždeň vo štvrtok, 20. apríla, tu s definitívnou platnosťou odobrili zmluvu s novým zahraničným investorom, ktorý od 1. júla tohto roku spustí výrobu v jednom z objektov Továrenskej štvrte č. 2. Je ním popredný európsky producent papierových obalov, britská firma Welton Bibby & Baron, ktorej história vzniku siaha do roku 1858. Pri jej expanzii na východ Slovenska asistovalo Centrum ekonomického rozvoja U. S. Steel Košice.

Ako na tlačovej konferencii, ktorá sa uskutočnila na pôde mestského úradu v Sabinove aj za účasti generálneho manažéra pre regionálny rozvoj U. S. Steel Košice a riaditeľa EDC Juraja Augustína, konštatoval generálny riaditeľ Welton Bibby & Baron Malcolm Ross, firma v súčasnosti dodáva na trh vyše jednu miliardu papierových vrecúšok ročne, prevažne pre maloobchod a potravinársky priemysel. V Anglicku zamestnáva 250 ľudí, jej ročný obrat je 400 miliónov eúr. V oblasti svojho pôsobenia je na trhu lídrom aj vďaka kvalite, neustálym inováciám a novým riešeniam balenia, ktoré spĺňajú aj najnáročnejšie požiadavky zákazníkov. Ich škála je široká, zahŕňa výrobcov sypkých potravín, ale aj fast foody, pekárne, produkty pre domáce zvieratá, a to najmä vo Francúzsku, Nemecku, Holandsku, Rusku, ale i v Južnej Afrike a na Novom Zélande. Okrem joint - venture v Českej republike, východ Slovenska je jedinou lokalitou mimo domovskej krajiny, kam firma expandovala.

"Prečo práve na Slovensko a do Sabinova? Počas posledných osemnástich mesiacov sme mali príležitosť spoznať prácu dvadsiatich nových zamestnancov v Anglicku, ktorí pochádzajú zo Slovenska," povedal Macolm Ross. "Urobili na nás veľmi dobrý dojem, sú flexibilní a dokázali veľmi rýchlo zvládnuť všetky potrebné zručnosti. Pre Sabinov, v ktorom zriaďujeme svoju prevádzku, sme sa rozhodli po intenzívnom prieskume, pri ktorom nám svojimi informáciami výrazne pomohlo EDC, jeho riaditeľ Juraj Augustín, i primátor mesta Peter Molčan. Táto lokalita z pohľadu európskych trhov ponúka vynikajúcu geografickú polohu."

"V našej prevádzke na Slovensku budeme vyrábať široký sortiment papierových vrecúšok pre producentov značkového tovaru," ozrejmil výrobný riaditeľ Jamie Goudie. "Technológia bude pozostávať z dvoch strojov na výrobu samotných vrecúšok a ďalších dvoch na ich kompletizáciu. Začneme s desiatimi zamestnancami, ktorí po zaškolení budú učiť ďalších. Do konca roka chceme zamestnať 30 až 35 ľudí a postupne produkciu i počet zamestnancov minimálne zdvojnásobiť. V konečnom dôsledku by sme mali zamestnávať od 100 do 120 ľudí."

Prvotná investícia predstavuje podľa jeho slov 300 tisíc eúr, počas platnosti päťročnej zmluvy, sa však bude zvyšovať o ďalších 150 tisíc eúr ročne. Základná vstupná surovina - papier, a to z časti aj recyklovaný, sa bude dovážať z Anglicka. Ako však manažéri zahraničného investora zhodne konštatovali, firma by privítala, ak by sa na Slovensku našla dobrá papiereň, ktorá by sabinovskú prevádzku zásobovala. Materiál však musí byť pevný a má mať atest na neškodnosť pri styku s potravinami.

Pracovať sa bude hneď od začiatku v dvojzmennej prevádzke. S výberom vhodných zamestnancov začnú už v tomto týždni. Welton Bibby & Baron v tomto smere prijala pomocnú ruku od mesta i úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...