Vyhľadávanie:

Maratónci z huty medzi najlepšími

Maratónci z huty medzi najlepšími

Na Furčianskom i Podvihorlatskom maratóne zápolili bežci s vetrom

Nepriaznivé daždivé počasie sprevádzané silným studeným vetrom bolo nepríjemným protihráčom na 16. ročníku Furčianskeho maratónu 13. apríla v Košiciach. Boli to v poradí piate preteky zaradené do bežeckého seriálu Východoslovenskej veľkej ceny vytrvalcov (VVCV). Furčiansky maratón, ktorý je Memoriálom Štefana Semana, organizuje bežecký klub 05 Furča Košice ako spomienku na úspešného vytrvalostného bežca, ktorý vo februári 1997 tragicky zahynul počas tréningového sústredenia vo Vysokých Tatrách pod Veľkou Svišťovkou. Na štart sa postavilo 116 maratóncov i členov dvojčlenných polmaratónskych štafiet zo Slovenska, Česka a Maďarska. Absolvovali šesť okruhov po promenádnom asfaltovom chodníku. Boli medzi nimi aj naši kolegovia. 

Cieľovú pásku preťal ako prvý Július Kaľavský (All4Run Margecany), ktorý na tejto trati zvíťazil už v rokoch 2014, 2015 a 2017. Striebro si vybojoval člen domáceho klubu BK 05 Furča Jozef Čurlej (2:55:16 h.), bronzový skončil Pavol Dubovský z ŠK Podbiel (3:02:44 h.). V ženskej kategórii už po tretí raz na tejto trati zvíťazila Maďarka Ildikó Varga (3:46:16 h.), druhá bola Sviťanka Danica Božová (BK Poprad) s časom 3:48:26 h a bronz si, rovnako ako vlani, vybojovala naša kolegyňa Eva Marková (BK Steel Košice) v čase 3:53:16 h. V mužskej kategórii M50 sa na 2. mieste časom 3:13:15 umiestnil Vladimír Balogh (TJ Obal Servis Košice). V ženskej kategórii Ž6O bola s časom 4:04:58 h. najrýchlejšia naša kolegyňa Alžbeta Tiszová (TMS International Košice). Sprievodným podujatím bola súťaž dvojčlenných štafiet 2 x polmaratón. Najrýchlejší v cieli boli pretekári BK Steel Košice Slavomír Albrecht (1:26:54 h.) a Rudolf Verba (1:23:48 h.).

Počiatočný premenlivý silný vietor a v záverečných kilometroch oteplenie, sprevádzalo dianie na trati prvomájového 35. ročníka Podvihorlatského maratónu v Michalovciach. Trať viedla z Michaloviec cez Zalužice, Závadku, Jovsu, Klokočov a Kalužu späť do Michaloviec. Boli to ďalšie preteky zaradené do bežeckého seriálu VVCV. Sprievodným podujatím bol aj polmaratón a štafetový maratón. Medzi 75 bežcami bolo 9 žien. Víťazom sa stal Tomáš Kopčík z Trnavy (02:46:59 h.), v ženskej kategórii Ivana Buturacová z MTC Vyšná Šebastová (3:20:21 h.). Bodovali aj naši kolegovia. Na celkovom 2. mieste a v kategórii M40 na 1. mieste sa s časom 2:47:06 umiestnil Marek Mockovčiak,  v kategórii M50 bol tretí Vladimír Balogh (3:13:57 h.) obaja TJ Obal Servis Košice. V mužskej kategórii A 18-39 bol Martin Telepun (3:33:39 h.) z BK Steel Košice piaty a v ženskej kategórii Ž50 Alžbeta Tiszová z TMS International Košice tretia (3:57:50 h.).

Východoslovenská veľká cena vytrvalcov (VVCV) je projekt Maratónskeho klubu a Medzinárodného maratónu mieru. Preteky, tvoriace seriál VVCV, každoročne vyberá organizátor. V roku 2019 ich je spolu 16. Najbližšie majú pretekári šancu na Behu v raji v Dobšinej (1. júna) a Šebešskej pätnástke vo Vyšnej Šebastovej (2. júna). Nasledujú Bančanská desiatka, Malý štrbský maratón, Memoriál Jána Stilla Nová Lesná, Hámorská dvadsiatka Remetské Hámre, Hrhovská desiatka Spišský Hrhov, Prešov Half Marathon a vrcholom je Medzinárodný maratón mieru v Košiciach.  

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...